FABRIKE SE SELE IZ NEMAČKE Preti egzodus industrije zbog krize energije
Shutterstock

Naime, proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže se nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše "Blumberg".

Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.


„Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde.Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede“, izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije BIW Izolijerstofe, koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana - da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnan nivo od 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

„Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou“, rekao je za "Blumberg" Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik Indastris, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.

 

Zamenik predsednika parlamenta pozvao na sertifikaciju "Severnog toka 2" - Alo.rs

Najsurovija zima preti ostrvu: Biće hiljade mrtvih! - Alo.rs

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading