NEMAČKU ČEKA HLADNA ZIMA "Taj potez se mora preduzeti što pre", upozorava zamenik predsednika
EPA

- Taj potez se mora preduzeti što je pre moguće da bismo napunili naše skladište gasa za zimu - rekao je političar iz Slobodne demokratske partije Nemačke (FDP). Stranka je deo nemačke vladajuće koalicije, prenosi "RT".

Berlin je suspendovao sertifikaciju gasovoda kako bi izvršio pritisak na Moskvu usred krize u Ukrajini. Nemačka vlada je saopštila da ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da se koristi, iako se zemlja suočava sa nestašicom gasa.


Ruski gasni gigant "Gasprom" smanjio je isporuke preko stare trase, gasovoda "Severni tok 1" navodeći tehničke probleme izazvane antiruskim sankcijama. Berlin je saopštio da je taj potez politički motivisan.

"Gasprom" takođe nije bio u mogućnosti da koristi tranzitnu rutu kroz Ukrajinu za snabdevanje evropskih kupaca, navodeći da je ukrajinsi operater odbijao ponude za kapacitet.

Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje - Alo.rs

Kubicki je dodao da, pošto je Nemačka dobijala gas iz Rusije za grejanje domova i vođenje industrije, nebitno je koji se gasovod koristi da bi se posao obavio.

- Kada se rezervoari za skladištenje gasa popune, možemo ponovo da zatvorimo "Severni tok 2", kao i druge gasovode, kada postanemo nezavisni. Ali, mi to još nismo - rekao je on.

Estonija traži osmi paket sankicja protiv Rusije - Alo.rs

On je takođe odbacio argument da će ruski predsednik Vladimir Putin koristiti sertifikaciju "Severnog toka 2" da bi postigao političke poene.

- Putinov najveći propagandni uspeh bio bi kada bismo ostali bez goriva i to se mora sprečiti - rekao je političar.

 

 

Komentari (0)

Loading