Otkriveno poreklo nepoznatog predmeta pronađenog na Marsu
Foto: NASA

Misterija je razrešena pošto je NASA potvrdila da je reč o ostacima letelice iz misije sa kojom je rover stigao na Mars.

Konkretno, na fotografiji se nalazi poliestersko vlakno koje se koristi kao mreža u termo vrećama koje služe za regulaciju temperature opreme. Iako to vlakno ne bi trebalo da predstavlja problem, stručnjaci NASA su ipak zabrinuti.

Naime, jedan od zadataka rovera „Perseverans“ je da sakuplja uzorke tla sa Marsa i stavi ih u posebne posude koje bi u narednim godinama trebalo da se prebace na Zemlju. Potencijalni problem sa svemirskim smećem na površini Marsa jeste što bi ono moglo da dovede do kontaminacije tla, odnosno uzoraka koji bi na kraju trebalo da završe na našoj planeti. Ako do toga dođe, onda se neće dobiti prava slika o sastavu zemlje sa Marsa, preneo je portal „Dnevnik“.

Podsetimo, dolazak rovera na Mars u februaru 2021. godine bio je prilično dramatičan događaj. Letelica za spuštanje bezbedno je tada spustila laboratoriju na točkovima na površinu Marsa, a zatim se udaljila i srušila nešto dalje od mesta sletanja. Rover je snimio pad i moglo se videti kako su se komadići opreme raspršili po širokom području planete.

Komentari (0)

Loading