TRAMP NEĆE MOĆI DA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA SAD 2024? Istraga FBI ugrožava bivšeg predsednika, na kladionicama veliki favorit
Foto: AP/Joe Rondone

Federalni zakon propisuje da svi američki predsednici treba da čuvaju svoje beleške, pisma, imejlove, faksove i drugu pisanu dokumentaciju i brani uklanjanje zvaničnih dosijea.

Sumnja se, međutim, da je Tramp neka dokumenta izneo u svoj privatni dom, a neke čak uništavao, a kazne za kršenje tog zakona uključuju diskvalifikaciju od obavljanja bilo koje federalne funkcije.

Ovo je važno jer se naširoko veruje da se Tramp, koji je "preživeo" dva procesa impičmenta i ponovo "preživljava" saslušanja u Kongresu u vezi upada njegovih pristalica u Kapitol hil, priprema za novu predsedničku trku 2024. a takva "neobična kazna", kako je to opisao Njujork tajms, otvara mogućnost da će mu možda biti zakonski zabranjeno da se vrati u Belu kuću.

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje upad u Kapitol 6. januara 2021. je početkom juna krivicu za te događaje odlučno pripisala Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020.

Nakon brojnih saslušanja pred Kongresom koja se održavaju od juna, od čega je najviše odjeknulo ono bivše pomoćnice Kesidi Hačinson, agenti FBI sada su upali u Trampovu rezidenciju na Floridi u potrazi za spornim dokumentima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading