AMERI NAVALILI NA JAJA Gladni marinci napravili haos u grčkoj luci, ljudi nisu verovali kada su ovo videli
Foto: EPA Aaron Bunch

Nekoliko medijskih izveštaja detaljno je opisalo gladne vojnike tokom tri dana koliko su bili u gradu. Jedan vlasnik taverne rekao je da je bilo potrebno 6.000 do 7.000 jaja za opsluživanje oko 1.500 oficira i vojnika i žena širom grada koji su stigli na USS Arlington američke mornarice.

„Drugim rečima, nemamo jaja“, rekao je vlasnik Giorgos Alavantas, prema izveštajima. Pretpostavlja se da je grad popunjen, piše Greek reporter

Vojnici, koji su takođe konzumirali znatne količine crvenog mesa, navodno su bili oduševljeni domaćom kuhinjom i relativno niskim cenama obroka. I kao što se zna da rade vojnici i žene na moru, neki su takođe posetili prodavnice, pijace i lokalne salone za tetovaže kako bi zauvek zapamtili svoju posetu. Zbog ogromnog broja zahteva za tetovažom, umetnici su ograničavali svoj rad na jednostavnije, manje kreativne slike.

Vlasnici preduzeća širom grada bili su obavešteni unapred o približavanju potrošačke oluje, i očigledno je da je predviđanje bilo tačno.

USS Arlington je 200 metara dugačak. Plovilo je toliko veliko da ima svoj muzej, gde su izloženi čelični komadi uzeti iz Pentagona nakon napada. Na brodu se navodno nalazi najviše osam stotina ljudi.

Vojska je takođe imala petnaest iznajmljenih autobusa za prevoz vojnika do restorana i prodavnica, preneo je Skaj njuz.

NATO čvorište u blizini granice sa Turskom, Aleksandropolis je postao strateško čvorište za transport, vojnu logistiku i energetiku, rekao je bivši američki ambasador u Grčkoj Džefri Pajat. „Došao sam 2017. u Aleksandropolis i započeli smo sistematske napore u ime vlade Sjedinjenih Država da ukinemo naše angažovanje ovde“, rekao je Pajat u maju neposredno pre nego što je otišao sa mesta ambasadora.

Istog meseca, ministar inostranih poslova Nikos Dendijas rekao je da će Aleksandrupolis igrati vitalnu ulogu u vojnom prisustvu SAD u zemlji. Dendias je opisao da američka vojska koristi luku na severu Grčke kao „jedan od najvažnijih elemenata sporazuma“, misleći na Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti odbrane potpisan između Grčke i SAD. On je rekao da ključna uloga luke Aleksandropolis treba da bude energetsko čvorište, a ne komercijalna luka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading