CENE GASA U EVROPI NAJVIŠE OD MARTA: Dramatičan skok, plavi energent prebacio 1.600 dolara za 1.000 kubika
Foto: Youtube/Printscreen

Avgustovske fjučerse na trgovačko čvorište TTF u Holandiji skočile su za 6,4%, dostigavši 1.630 dolara za hiljadu kubnih metara ili 149,15 evra (155,05 dolara) po megavat-satu u domaćinstvima, pokazuju podaci londonske Interkontinentalne berze. To je bio prvi put da je cena prirodnog gasa premašila taj nivo od 10. marta.

Ruski izvoznik gasa Gasprom je 14. juna smanjio isporuke Nemačkoj preko gasovoda Severni tok za 60 odsto navodeći tehničke probleme zbog zapadnih sankcija u vezi sa Ukrajinom. Nakon odluke, njemački vicekancelar Robert Habek pozvao je na smanjenje potrošnje gasa u zemlji, dok je nekoliko drugih zemalja EU najavilo mjere koje će im pomoći da koriste manje gasa, uključujući oživljavanje elektrana na ugalj.

(UKRAJINA UŽIVO) Upozorenje slovenačkog premijera Zapadu! Erdogan ponovo ucenio Švedsku i Finsku (FOTO/VIDEO)

U međuvremenu, prema operateru Nord Stream AG, Severni tok bi trebalo da bude podvrgnut redovnom godišnjem održavanju od 11. do 21. jula, što bi rezultiralo privremenim zatvaranjem gasovoda.

Štaviše, tržišta su zabrinuta zbog mogućnosti ograničavanja cene gasa o kojoj se razgovaralo na samitu G7 ranije ove nedelje, što bi neki strahovi moglo da navede Rusiju da prekine snabdevanje EU i okrene se drugim tržištima. Uz otezanje ponude, mnogim evropskim državama može biti teško da nabave tečni prirodni gas (LNG) za zamenu ruskog goriva zbog rastuće potražnje u Aziji, gde potražnja za LNG raste kao rezultat toplotnog talasa koji je u toku.

UPOZORENJE ZAPADU Premijer Slovenije poručio da je većina naroda na Zapadnom Balkanu uz Rusiju

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading