PRIJEM UKRAJINE MOŽE BITI I KRAJ EVROPSKE UNIJE Upozorenje iz Nemačke: Širenje na istok je put ka demontaži!
Alo! Ilustracija /J.V.

„Ispostavilo se da je širenje EU na Istok ono što je oduvek i bilo – put ka 'samodemontaži'“, rekao je Harden. On je upozorio Evropljane da će primanje Kijeva u redove EU dovesti do toga da će politiku organizacije određivati interesi Ukrajine – njena veličina, status „žrtve“, beskompromisno neprijateljstvo sa Rusijom i potreba da se obnovi ekonomija.

Davanje Kijevu statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju ni na šta ne obavezuje organizaciju i, vođeni iskustvom Turske, koja je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, može se tvrditi da Ukrajine neće ući u EU do 2044. godine, smatra autor članka.

Kadirov tvrdi da su oslobođena još dva grada - Alo.rs

Međutim, davanje statusa kandidata zemlji koja vodi borbena dejstva potkopava poverenje u EU, a kako konstatuje Herden, takvog presedana još nije bilo.

Po njegovim rečima, početkom ruske specijalne operacije „jezgro Evrope“ pomerilo se sa Zapada na Istok, a odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska. Novinar je podsetio na nedavnu posetu lidera Nemačke, Francuske i Italije Kijevu, istakavši da su lideri pomenutih zemalja bili primorani da posete Ukrajinu u društvu rumunskog predsednika, kako se ne i stekao utisak da evropski Zapad deluje odvojeno od Istoka.

Harden je takođe skrenuo pažnju na to da je Evropska komisija uklonila prepreke za Poljsku kada je reč o dobijanju finansijske pomoći za borbu protiv posledica pandemije virusa korona. Evropska komisija je imala pretenzije prema Varšavi zbog reforme pravosuđa, ali sada to nije važno, jer Poljska igra vodeću ulogu u konfrontaciji sa Rusijom, ocenjuje autor članka.

„Poljska deluje kao 'vođa istočnoevropskog ogranka EU' koji potencijalno može da postane pravi blok ukoliko Ukrajina ipak uđe u savez“, konstatuje novinar.

Rat u Ukrajini 122. dan - Alo.rs

Kako je objasnio, takav blok unutar EU neće dozvoliti da se preduzme bilo kakva inicijativa bez njegovog odobrenja.

Šefovi država i vlada Evropske Unije na samitu u Briselu odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading