PROPAO DOGOVOR Evropska Unija nije uspela da postigne sporazum o novom paketu sankcija Rusiji
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, pokušali su u nedelju popodne da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspeha. Danas posle podne počinje dvodnevni samit EU posvećen Ukrajini i posledicama ruske agresije na tu zemlju.

Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasedao pokušavajući da postigne konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istovremeno, Evropska komisija je potvrdila da je na sto stavila dopunjeni predlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom „Družba“ još neko vreme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su prilično zavisne od ruske nafte.

Rusija koristi TOS-2 u Ukrajini - Alo.rs

- Savet Evrope biće sutra kratko upoznat s tim predlogom, a dogovor se očekuje na nivou Corepera sledeće sedmice- rekao je izvor iz Evropske komisije.

Ako takav predlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda „Družba“ nakon prerade moći da je stave na jedinstveno evropskog tržište, budući da bi to moglo da naruši ravnopravnost na istom tržištu.

Evropska komisija je još početkom ovoga meseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mesec dana pregovora, dogovora još nema. Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija.

Nemačka razmatra vraćanje na ugalj i naftu - Alo.rs

Mađarska je time nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsednika Vladimira Putina, piše See biz.

 

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading