OČAJNIČKE MERE NEMAČKE Ako Rusija "zavrne" gas, prelaze na prljave metode
Foto: Shutterstock/ldphotoro

Ministar ekonomije Robert Habek će u utorak predstaviti hitnu uredbu koja će vladi omogućiti da vrati postrojenja u slučaju nestašice gasa, prema predloženom zakonu u koji je "Blumberg" imao uvid.

Nemačka pribegava očajničkim merama da zadrži svetla upaljena i svoje masivne industrijske parkove u pogonu, prebacujući se na prljava goriva čak i ako to znači porast emisije ugljenika.

Država ima skoro šest gigavata objekata koji su trenutno deo nacionalne rezerve, od kojih su mnoga trebala da budu zatvorena kao deo plana za povlačenje uglja. 

Ovaj zahtev za dodatnom proizvodnjom električne energije na ugalj javlja se samo kada postoji nestašica gasa, ili ako postoji opasnost od nestašice gasa i kada se potrošnja gasa u proizvodnji električne energije mora smanjiti, navodi se u predloženom zakonu.

Odluka je doneta čak i kada Habekovi Zeleni -- deo takozvane koalicije semafora kancelara Olafa Šolca -- žele da prenesu na 2030.

"Ukidanje uglja prvobitno je planirano za osam godina kasnije. Moramo da završimo postepeno ukidanje uglja u Nemačkoj do 2030. To je važnije nego ikad u trenutnoj krizi“, navodi se u uredbi:

"Na putu do toga, moramo da pojačamo naše mere predostrožnosti i da kratkoročno zadržimo elektrane na ugalj u rezervama duže."

Nemačke komunalne kompanije su već rekle da mogu staviti postrojenja na raspolaganje ako je potrebno. Uniper je rekao da bi mogao da isporuči čak 3 gigavata proizvodnje električne energije iz uglja kako bi ojačao sigurnost snabdevanja, dok je RVE AG rekao da razmatra koje elektrane bi mogle biti ponovo uključene. Nemačka trenutno ima u rezervi 4,3 gigavata postrojenja na ugalj i 1,6 gigavata naftnih postrojenja.

Ipak, očuvanje zaliha energije najvećeg evropskog kupcu ruskog gasa neće biti lako. Kontinent se takođe oslanja na Rusiju za ogromnu većinu termalnog uglja koji uvozi za pokretanje elektrana koje zagađuju, od kojih se mnoge Nemačka već obavezala da će zatvoriti ove i sledeće godine.

Sve vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading