RUSIJA OTKRILA - KORISTI UBICU TENKOVA U UKRAJINI Ovo je novo Putinovo stravično oružje - isisava kiseonik pri udaru! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Ruska vojska u oblasti Harkov koristi svoje najnovije višecevne raketne bacače, oružje koje se može opisati kao "ogromni bacač plamena".

Prema rečima visokog zvaničnika ruske vojske, koji je rekao ruskoj agenciji TASS, reč je o raketi TOS-2 Tosočka, koja je termobarična odnosno vakuumska raketa.

Ona stvara ogromne eksplozije zapaljenjem gasa prilikom detonacije, pri čemu isisava kiseonik iz pogođenog područja, prenosi BBC. TOS-2 "Tosočka" je naslednik sistema TOS-1A "Solcepek" sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama. Za razliku od svog prethodnika, napravljena je na platformi vozila "Ural" sa povećanom nosivošću i sposobnošću za prohodnost.

Ima povećani domet lansiranja nevođenih raketa. Usmeravanje, gađanje i kontrola vatre kod TOS-2 su potpuno automatizovani. Osim toga, TOS-2 je opremljen elektronskim sistemom zaštite od visoko preciznog oružja.

Podsećamo, Ukrajina je prošle nedelje optužila Rusiju da su njene snage, na šesti dan invazije, na ukrajinskom tlu iskoristile termobarično oružje, poznato i kao vakuum bomba.

"Danas su koristili vakuum bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom", rekla je novinarima prošle nedelje ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova nakon što je napustila sastanak sa američkim kongresmenima u Vašingtonu.

Rusija je ranije potvrdila da koristi i rakete TOS-1 Sončepjok (sjajno sunce) protiv ukrajinskih ciljeva u Donbasu.

Sve vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading