BIVŠI NATO INSAJDER NUDI TURSKOJ PLAN DA MANIPULIŠE BLOKOM Ankara ima šansu da iskoristi situaciju da ostvari svoje ciljeve
Foto: Shutterstock

Dve severne nacije podnele su zahtev da postanu članice vojnog bloka predvođenog SAD nakon ruske vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, Turska članica NATO-a upozorila je da će se suprotstaviti njihovim nastojanjima, optužujući Finsku i Švedsku da podržavaju separatističku Kurdistansku radničku partiju (PKK), koju je Ankara stavila van zakona.

Zahvaljujući svojoj moći veta, Turska ima stratešku kartu i ona mora da se iskoristi da se osigura da ne samo Helsinki i Stokholm, već i sve članice NATO-a, PKK proglase terorističkom organizacijom, rekao je Baburoglu listu "Sozcu" u nedelju.

Finska i Švedska osuđuju PKK i predaju osumnjičene Kurde, a SAD odobravaju prodaju F-16 Turskoj, što je bio među zahtevima koje je Ankara nedavno iznela, ne bi trebalo da bude dovoljno da turska vlada promeni svoj stav, kaže on.

„Čak i ako treba 20 godina, Turska mora da iskoristi svoje pravo veta na pitanje Švedske i Finske“, tvrdi penzionisani general, koji je nekada radio u sedištu NATO-a u blizini belgijskog grada Monsa.

Prema Baburogluu, u moći Vašingtona je da reši zastoj oko kandidatura Helsinkija i Stokholma za članstvo.

„Ko ima najviše interesa da Švedska i Finska budu u NATO? To su SAD jer žele da okruže Rusiju sa severnog Baltika. Prema tome... Turska bi o ovom pitanju trebalo pre svega da razgovara sa SAD“, rekao je on.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading