"NAUČITE ISTORIJU" Erdogan ljut na Bajdena
Foto: Alo/ilustracija

 

Razlog je to što je Bajden smrt 1,5 miliona Jermena od strane snaga Osmanlijskog carstva ponovo okarakterisao kao genocid, rekavši da je izjava američkog lidera zasnovana na lažima i lažnim informacijama.

U televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je izazvao Bajdena da nauči istoriju u vezi sa Jermenima, insistirao je da takve izjave provociraju neprijateljstvo između turskog i jermenskog naroda i ustvrdio da će jermenski narod trpeti najviše od tog licemerja, preneo je AP.

Turska oštro odbacuje da je reč o genocidu, priznajući da su mnogi umrli u to doba, ali insistira na tome da je broj mrtvih preuveličan, da su smrtni slučajevi rezultat građanskih nemira i da su stradali i osmanlijski muslimani. Bajden je, drugu godinu za redom, masakr nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svetskog rata nazvao genocidom.

"Osmalijske vlasti su 24. aprila 1915. pohapsile jermenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolju (Istanbulu). Time je počeo genocid na Jermenima, jedan od najvećih masovnih zločina u 20. veku", naveo je američki predsednik juče u saopštenju povodom jermenskog Dan sećanja.

Saopštenje je datom povodom 107. godišnjice, u znak sećanja na 1,5 miliona Jermena koji su deportovani, masakrirani ili odvedeni u smrt u kampanji istrebljenja.

"Obnavljamo naše obećanje da ćemo ostati na oprezu protiv korozivnog uticaja mržnje u svim njegovim oblicima", naveo je američki predsednik.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ruzica

26.04.2022 11:26

On je najmanje merodavan da prica o genocidj jer 72 godine ubija decu po celom svetu. Neka im Bog presudi.

Zorana

26.04.2022 12:15

Da li je Bajden brojao americke zrtve u Vijetnamu,Avganistanu Libiji,Siriji,sada u Ukrajini?