Izbori
Foto: AP/Yavuz Ozden (SUB)

Glavni protivnik vladajuće stranke, Republikanska narodna partija (CHP), uspela je da zadrži mesta gradonačelnika u Istanbulu i Ankari, koja je Erdoganova stranka izgubila pre pet godina.

CHP je prevladao u 36 od 81 turske provincije, uključujući i neka tradicionalna uporišta AKP-a, objavila je novinska agencija Anadolija, pozivajući se na preliminarne rezultate.

Ova partija je osvojila 37 odsto glasova na državnom nivou, u poređenju sa 36 procenata AKP-a, što je ujedno najbolji rezultat sekularne nacionalističke partije u poslednje dve decenije.

- Nismo mogli da ostvarimo rezultat kakav smo želeli na lokalnim izborima - rekao je Erdogan, nazvavši to "prekretnicom" za AKP.

Kako navodi, stranka će "ispraviti svoje greške i nedostatke".

- Bez obzira na rezultate, pobednik ovih izbora je pre svega naša demokratija, nacionalna volja - dodao je predsednik.

Lider CHP-a Ozgur Ozel izneo je sličnu poruku u svom pobedničkom govoru.

- U ovoj pobedi nema gubitnika. Naš uspeh nije poraz ni za koga - rekao je on i dodao da su birači "odlučili da promene 22-godišnju sliku u Turskoj i otvore vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji", misleći na vreme koje je Erdogan proveo na vlasti. 

Politički eksperti kažu da je gubitak AKP-a u velikoj meri posledica ekonomskih poteškoća sa kojima se Turska bori u poslednjih nekoliko godina, posebno nakon prošlogodišnjeg razornog zemljotresa u kojem je poginulo više od 53.000 ljudi.

Nova politička snaga pod nazivom Nova partija blagostanja (IRP), koja deli religiozno-konzervativni stav AKP, izgleda da je namamila pristalice koji su bili nezadovoljni vladinim upravljanjem ekonomijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading