Turska
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

Glasanje je počelo u 7 sati jutros po lokalnom vremenu i nastaviće se do 16 časova u 32 istočne provincije, dok su u ostalim provincijamama biračka mesta otvorena u 8, a biće zatvorena u 17 časova.

Biraju se gradonačelnici, načelnici okruga i drugi lokalni zvaničnici koji će obavljati svoje funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u   Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenosi turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Predsednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Jener izjavio je ranije da su preduzete sve mere da izbori budu održani u bezbednom okruženju.

Agencija Rojters navodi da turski predsednik Redžep Tajip Erdoganov pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Ankete najavljuju tesnu izbornu trku u Istanbulu, gradu sa 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju, u kojem se Imamoglu sučeljava sa kandidatom Erdoganove stranke AK, bivšim ministrom Muratom Kurumom.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u  Ankari, navodi Rojters.

U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading