PUTIN JE PARALISAO NATO! Makronovo bolno priznanje odzvanja svetom!
EPA

- Tekuća ruska ofanziva na Ukrajinu pogodila je NATO kao "elektrošok" - izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom jučerašnjeg obraćanja medijima, nakon što je bio upitan da li i dalje stoji iza svojih reči iz 2019. kada je ocenio da se Alijansa "pravi mrtva", navodi RT.

On je podvukao da se još uvek drži te "dijagnoze", ali je napomenuo da je ruska vojna operacija "probudila" NATO.

Makron je istakao da je "rat koji je Putin pokrenuo" na samoj granici teritorije Alijanse "neobičnu pretnju koja daje strateško pojašnjenje NATO-u".

PUTIN JE PARALISAO NATO! Makronovo bolno priznanje odzvanja svetom!

EPA

 

Takođe je istakao da vojna zajednica u svom sadašnjem obliku ne bi bila dovoljna za sukob s Rusijom, podsećajući na svoje ranije pozive na reformu.

U novembru 2019, Makron je za Ekonomist rekao da je svet svedok "moždane smrti NATO-a". Francuski predsednik je takođe pozvao Evropu da se "probudi" nakon što je Trampova administracija, po njegovim rečima, "okrenula leđa" evropskim saveznicima. On je dalje doveo u pitanje efikasnost člana pet NATO-a, prema kojem bi se napad na jednu državu članicu smatrao napadom na ceo vojni blok. On je zaključio da bi evropske države članice trebalo da "preispitaju realnost onoga što NATO jeste", s obzirom na klimavu posvećenost Amerike svojim saveznicima.

U odnosu na taj intervju, Makronova procena situacije u četvrtak nije bila tako sumorna. Na primer, on je naglasio da je u toku rad na jačanju odbrane EU. Prema rečima francuskog predsednika, na Evropskom savetu sledeće nedelje u Briselu, zemlje članice bloka završiće rad na inicijativi koju predvodi Francuska i koja ima za cilj jačanje vojnih kapaciteta EU. Povrh toga, primetio je Makron, očekuje se da će samit NATO-a u junu "redefinisati okvire alijanse".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading