SAVEZNICI U ČUDU Amerikanci menjaju plan
Tanjug/Ap

 

Amerikanci su to učinili, kako tvrde poznavaoci prilika, ne bi li "umirili" Evropljane u toku tenzija s Rusijom.

"Ministar obrane naredio je desantnoj jedinici 'USS Hari S. Truman' da ostane u operativnoj zoni evropske komande, umesto da se uputi u operativnu zonu glavne komande kao što je bilo planirano", rekla je članica Pentagona koja je htela da ostane anonimna za novinsku agenciju AFP.

Ne pominjući napetost zbog Ukrajine koja zajedno sa zapadnim saveznicima optužuje Moskvu da na njenoj granici gomila desetine hiljada vojnika zbog moguće invazije, funkcionerka američkog ministarstva odbrane istakla je da ova promjna rute "svedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Evropi".

"Ona je nužna kako bismo našim saveznicima i partnerima potvrdili da smo angažovani u našoj zajedničkoj odbrani", dodala je ta anonimna sagovornica.

USS Hari Truman i ta jedinica uplovili su 14. decembra u Sredozemno more, sa namerom da kroz Sueski kanal dođu u Persijski zaliv.

Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su se da će 10. januara organizovati pregovore o Ukrajini i o evropskoj sigurnosti, dva dana posle održaće se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) osnovane u vreme hladnog rata radi podsticanja dijaloga Istoka i Zapada.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading