MILOŠEVIĆ "Ćirilične ploče treba da se vrate u Vukovar"
EPA/MIRO LELAS

 

Ćirilica zaslužuje biti u svim dijelovima Hrvatske u kojoj Srba ima u većem broju”. “Problemi sa kojima se suočavaju Srbi su mnogobrojni, a najnovija inicijativa kojom bi se ukinula nastava na srpskom jeziku pod plaštom spajanja dece nije dobra. Potenciranje o spajanju škola izaziva zatvorenost srpske zajednice. Mi nemamo puno sredina u Hrvatskoj gde imamo nastavu na srpskom pa ajde da sada ukinemo i te škole. Smatram da decu treba promatrati, ne samo kao Srbe i Hrvate, već postoje sadržaji kroz koje oni mogu naći zajednički interes. Deca se više druže kad idu u istu smenu. Deca tamo idu u istu školu, veći je problem tamo gde idu u dvosmensku nastavu. Ukidanje manjinske nastave nije rešenje. Treba poslušati što žele roditelji i struka”, istakao je Milošević.

O odnosima Srbije i Hrvatske Milošević je istakao da bi želio da su oni bolji ali “Ne bih rekao da su odnosi lošiji nego ikad u poslednjem desetljeću”.

O nestalim i uslovima koje hrvatski zvaničnici stavljaju pred Srbiju na putu ka Eu je rekao: “U rešavanju sudbine nestalih nije postignut značajniji napredak, volio bih da jest. Teško mi je nekad shvatiti, kao čovjek bih želio da to sve ide brže. Treba shvatiti činjenicu da je od samog početka to sve išlo jako teško. Mi smo 16 godina imali odvojene popise, popise Hrvata i popise Srba, tek 2007. smo spojili popise ”.

Milošević smatra da prema svim nestalim osobama treba imati isti pristup. Pitanje nestalih je humanitarno pitanje. To je zajednički problem i moramo naći zajedničko rješenje. Po meni su ključni razgovori i pokazivanje dobre volje s obje strane. Ja nisam direktno uključen u taj proces. Imam se namjeru više uključiti i dati doprinos nalaženju zajedničkog jezika oko ove tema koja ne bi smjela biti politička”, govori.

“Ja sam prvenstveno za dogovor i razgovor. Prisila i uvjetovanje može izazvati samo kontrareakciju pa ćemo imati političko prepucavanje umjesto rešenja problema. Povijest je pokazala da smo u vrijeme političkih prepucavanja imali zastoj u rešavanju ovog problema. Stalo mi je da to bude promatrano i rešavano isključivo kao humanitarno pitanje” ističe Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading