Bajden kreće u konkurenciju sa Kinom za prevlast u 21. veku!
EPA/ Yuri Gripas

 

Džozef Bajden održava visok tempo. Za svojih osam meseci na vlasti pokrenuo je niz procesa globalnih implikacija. I radi paralelno u više pravaca, dinamičnije nego što je to radio Barak Obama. Donald Tramp je nekada bio neočekivan, a onda bi se čvrsto držao tema, pa se činilo da se ništa drugo ne dešava, prenosi "Jutarnji list".

EPA/JIM LO SCALZO

 

Dok su tone mastila potrošene na isticanje neuspeha u Avganistanu, naglašavajući da je Kina odnela veliku pobedu, Bajdenov tim pripremao je jedan od najtežih udara za Peking. Kuad, ideja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, postala je stvarnost u nekoliko meseci. Mart je bio virtuelni samit SAD -a, Indije, Japana i Australije. U septembru je najavljeno da će Australija dobiti nuklearne podmornice. Novi razgovor lidera je za nekoliko dana u SAD. Uživo.

Šok koji se može pročitati u kineskim reakcijama sugeriše da su zaista iznenađeni. Predsednik Si Đinping juče je na samitu ŠOS -a (Šangajske organizacije za saradnju) - učestvovao je praktično jer se, poput Vladimira Putina, veoma plaši moguće infekcije kovid 19 - naglasio da "nikada, ni pod kakvim okolnostima, ne smemo dozvoliti bilo kakvo spoljno mešanje u unutrašnji poslovi zemalja regiona “. Ali Australija je region.

Huang Jingwen/Xinhua via AP

 

SAD povlače vojne sposobnosti sa Bliskog istoka. Ne iz baza poput one u Kataru. U Iraku će ostati samo treneri. Bajden se nesumnjivo i realno kreće u konkurenciju sa Kinom za prevlast u 21. veku. Indo-Pacifik je pozorište u kome se održava ovo takmičenje. Tu se definiše globalna dinamika. Nikako ne samo vojno, zato Kina želi da postane članica Sveobuhvatnog i progresivnog transpacifičkog sporazuma o partnerstvu (CPTPP). Ostatak ideje koju je Tramp torpedirao.

Peking je takođe burno reagovao na najavu da bi Republika Koreja (Jug) mogla postati deo Pet oka (obaveštajni savez Australije, Kanade, Novog Zelanda, Velike Britanije i Sjedinjenih Država). A Japan smatra da je odbrana nezavisnosti Tajvana nacionalni interes. Iznenađen sam zaprepašćenjem EU.

Libija je pokazala da Unija nije sposobna da vodi vojne operacije. Ništa se nije promenilo do danas. Neki evropski brodovi nalaze se u Indo-Pacifiku, ali gotovo neprimetni. Sjedinjenim Državama su potrebni ozbiljni strateški partneri za Indo-Pacifik. London nije, ali ovo su posebni odnosi.

Japan, Koreja, Indija, ako imaju sreće, Vijetnam i Indonezija, oni su ključni. Neka se EU pozabavi Rusijom, Zapadnim Balkanom, Severnom Afrikom. Komšiluk. Dok ne shvati da ne sme biti talac konsenzusa. Ili će ostati globalni geopolitički patuljak.

Komentari (0)

Loading