DŽONSON SE SMEŠKA, FRANCUSKA LJUTA: To je nož u leđa!
Dan Kitwood/Pool via AP

 

Francuska je ljutito reagovala na jučerašnju vest o novom strateškom partnerstvu tri zemlje, pod nazivom Aukus, koje će omogućiti Australiji da kupi američke podmornice na nuklearni pogon i raskine ugovor o podmornicama u vrednosti od 40 milijardi dolara, koji je sklopljen sa Parizom, prenosi Rojters.


"To je zaista nož u leđa", komentarisao je francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drijan ovaj sporazum za radio “Frans Info”.

Oleksandr Yuchynskyi/ Shutterstock

 


Džonson je u svom obraćanju danas u parlamentu naglasio da su odnosi Britanije i Francuske pogotovu u vojnoj sferi stabilni I čvrsti.

"Naš odnos sa Francuskom, naši vojni odnosi su čvrsti. Stojimo rame uz rame sa Francuzima, bilo u Sahelu, gde vodimo zajedničku operaciju protiv terorista u Maliju, ili u Estoniji, gde trenutno imamo najveću operaciju NATO”, rekao je britanski premijer.

Sporazum Aukus izazvao je i nezadovoljstvo Kine, koja je poručila da će on ozbiljno naštetiti regionalnom miru i stabilnosti, a Džonson je u svom obraćanju parlamentu naglasio da je važno da se razume da Aukus ne pretenduje da bude suprotstavljen prema bilo kojoj drugoj sili, već da samo odražava bliske odnose koje Britanija ima sa SAD i sa Australijom.

Komentari (0)

Loading