KRVOPROLIĆE U AVGANISTANU Talibani pucali na demonstrante!
EPA

U pucnjavi ima žrtava i ranjenih.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom.

Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Talibani su danas otvorili vatru na demonstrante u gradu Džalalabad, koji su se okupili tražeći da se na zgradama institucija u tom gradu ponovo istaknu avganistanske zastave umesto talibanskih, javila je lokalna agencija Adžvok avgan njuz.

U izveštaju se navodi i da su talibanski borci tukli pojedine novinare koji su izveštavali s protesta.

Na video snimcima objavljenim na društvenim medijima, vidi se kako ulicama šetaju stotine ljudi noseći avganistanske zastave, dok se u pozadini čuju pucnji, prenosi Indija tudej.

Ranije danas grupa žena je izašla na prvi javni protest u Avganistanu, tražeći poštovanje svojih prava, među kojima su socijalna sigurnost, pravo na rad, obrazovanje i učešće u političkom životu.

Ovi protesti su prvi znaci pobune protiv talibana otkako je ta militantna grupa pre tri dana preuzela kontrolu nad celom teritorijom Avganistana i ušla u glavni grad aAbul.

Mnogi Avganistanici su pobegli iz zemlje, a hiljade još čekaju da se evakuišu preko kabulskog aerodroma

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading