DIPLOMATSKI SKANDAL Janša bio na sastanku sa mudžahedinima, Iranci pobesneli!
Ilustracija

Na virtuelnom skupu grupe koju Iranci smatraju terorističkom organizacijom učestvovao je i slovenački premijer, zbog čijih nepromišljenih izjava, navodi Zarif, mora da reaguje Brisel.

Borelj je izrazio žaljenje zbog ovog pitanja i naglasio da Janšine primedbe nikako nisu odražavale stav EU o odnosima sa Iranom, piše IRNA.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je juče pozvalo slovenačku ambasadorku u Teheranu Kristinu Radi kako bi joj uputili zvanično protestno pismo kao odgovor na "neprihvatljiv i nediplomatski" potez slovenskog premijera.

Janša i bivši američki državni sekretar Majk Pompeo bili su među govornicima na skupu grupe koju Teheran smatra terorističkom, održanom u subotu u Berlinu.

Pripadnici te organizacije su 1986. godine pobegli u Irak, gde su na strani Sadama Huseina učestvovali u ratu protiv Irana.

Danas su Narodni mudžahedini Irana stacionirani u Albaniji, pošto im je Tirana na insistiranje SAD obezbedila da naprave kampove za obuku i nastave sa svojim aktivnostima. Zbog toga je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei Albaniju proglasio neprijateljskom državom, dodavši da je to "đavolska zemlja koja podržava protivnike Irana".

Više od 17.000 Iranaca, od kojih su mnogi civili, ubijeno je u terorističkim napadima Narodnih mudžahedina Irana, uključujući bombaške napade na javnim mestima i ciljana ubistva.

Komentari (0)

Loading