"TO JE SVE NORMALNO" Šokantna izjava predsednika Meksika povodom masovnih ubistava političara (VIDEO)
Printscreen

Najmanje 34 kandidata na meksičkim izborima ubijena su od septembra, javlja list Norte. Stotine napada na političare i otmice širom zemlje. Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio medije da preuveličavaju problem.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je medije da preuveličavaju problem nasilja pred izbore na kojima se, u junu, bira 500 poslanika u Donjem domu Parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika.

- To je žućkasto - rekao je Obrador novinarima, optužujući ih da zauzimaju strane u predizbornoj trci. "To je sve normalno i prati izbore".

Prema navodima meksičke kompanije Etelekt, 75 odsto ubijenih su aktivisti opozicionih stranaka. Pred izbore 6. juna, politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko-kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 476 napada na političare, od kojih je 79 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji takođe navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo sto ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi. Tokom 2020. godine zabeleženo je 604 miliona krađa.  Statistički biro objavio je nedavno da se u Meksiku ne prijavljuje čak 94 odsto krivičnih dela, dok procenat rešenih ne prelazi jedan odsto.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading