Mats Vilander
ALO! Vuk Žarić
Mats Vilander

ALO! Vuk Žarić

Mats Vilander, Foto: ALO! Vuk Žarić

PROČITAJTE JOŠ:

TERZIĆ ODUŠEVLJEN Sada je zvanično - TITULA IZ 1946. JE ZVEZDINA! "Šlag na tortu..."

VEOMA BITNA VEST ZA SRBIJU Zvezda NBA lige i vrhunski centar DEFINITIVNO PROPUŠTA SVETSKO PRVENSTVO! "Njegovo odsustvo je veliki udarac..."

TUŽAN DAN ZA FUDBAL Jedan od najboljih svetskih vezista, osvajač Svetskog prvenstva, legenda i čovek zvani "Vernost" ZAVRŠAVA KARIJERU

"Pre nego što se desi, ne možete da očekujete. Mislim da uticaj Novaka Đokovića utiče na to kako se srpski tenise osećaju! Oni vide uspeh tako blizu, imaju mogućnost da treniraju sa njim, da budu oko njega i da uče od nekog kao što je Novak. Sada kada imaju uspehe, više nije iznenađujuće. Kada pogledam Đerea, Krajinovića i Lajovića, za koga sam bio iznenađen kada je dospeo do finala Monte Karla, sada kada ih vidim znam da su to dobri igrači!" - odgovorio je Šveđanin.

Na konstataciju da polako dolazi smena generacije, Vilander je otkrio da je godinama bio zabrinut, ali da vidi neke potencijalne igrače koji će da nadomeste odlazak "velike trojke":

"Pre neku godinu sam bio zabrinut, i dalje sam, tenis će svakako izgubiti mnogo odlaskom "velike trojke", ali moram reći da mladi igrači koji dolaze, a Stefanos Cicipas je najbolji od njih, su veoma strastveni i emocionalni na terenu, žele da pobede i takmiče se žestoko! Uzmite Cicipasa za primer, on je odrastao gledajući Federera, Rafu i Novaka i od svakog je uzeo po nešto. Od Federera je uzeo eleganciju jednostrukog bekhenda, od Nadala strast i od Đokovića fizikalije tenisa. Ova nova generacija tenisa je dobra, zdrava, mislim da ona neće imati u isto vreme velike igrače, kao što smo imali sa Federerom, Nadalom i Novakom." - rekao je Vilander.

Mats Vilander u Beogradu

Alo/Vuk Žarić

Mats Vilander u Beogradu, Foto: Alo/Vuk Žarić

"Ovo je najbolja era u tenisu, zato što su njih trojica osvojili najviše u tom periodu, dominirali su na svim podlogama. Sva trojica su odlični pošto su osvojili sve na različitim podlogama, a odbijaju da izgube na manjim turnirima. Ono što ih razdvaja od ostalih, pored osvojenih Grend slem titula, je i to što su se pojavili na svakom turniru, na svakom meču, a nikada nisu izgledali kao da su umorni. Zbog toga mislim da njih trojica imaju najveći uticaj ikada" - rekao je osvajač sedam Grend slem turnira.

Novinari su upitali Vilandera da prokomentariše Novakov pad forme nakon osvojenog Australijan opena, a ovaj je imao odličan odgovor na to:

"Ne smatram da se Novak mučio zato što je izgubio na regularnom delu ATP tura, ja to posmatram kao neko ko je dobio tako mnogo tokom ovih godina da je sada više fokusiran na osvajanje Grend slem titula, a nije uopšte lako biti fokusiran sve vreme. Osvojio je Madrid, igra odlično i spreman je, želi da pobedi a savršeno je vreme da osvoji Rolan Garos, zato smatram da je ubedljivo najveći kandidat da osvoji taj turnir!" - obrazložio je svoj izbor favorita, Vilander.

Za kraj je rekao da Đoković ima velike šanse da osvoji još najprestižnijih titula i da stigne Federera:

"Mislim da Federer nema velike šanse, možda će osvojiti još jedan trofej, dok će Novak sigurno igrati još jedno 15-16 Grend slem turnira, u sledećih tri-četri godine, a minimum će da osvoji jedno 4-5 trofeja, a verovatno i više od pola!" - zaključio je Vilander!