Novak Đoković, dijeta, ishrana, sport
Instagram
Novak Đoković, dijeta, ishrana, sport

Instagram

Tako na primer, jedan od Đokovićević saveta koji je bio objavljen na portalu Alo! stoji da je poželjno popiti toplu vodu sa limunom i solju svakog jutra.

Međutim, iako je poznato da topla voda i so imaju laksativni učinak, nema naučnih dokaza da ispiranje slanom vodom detoksifikuje telo ili da uklanja takozvane nakupine otpadnih materija i parazite iz digestivnog trakta. 

Takođe, pseudonačna tvrdnja je i netačnog mišljenja da "alkaliziranje" tela ubija viruse jer oni "vole" kisele sredine.

Tako je portal Snopes u članku od 26. marta 2020. osvrnuo na tvrdnju o "alkalizaciji" tijela, objašnjavajući da su tvrdnje o "alkalizaciji" - popularne u "alternativnoj medicini" - netačne, te da ishrana ne može promeniti pH vrednost ćelija koje čine tkiva u organizmu.

Netačna je i tvrdnja o koloidnoj srebrnoj vodi, jer ne postoje nikakvi naučni dokazi o njenoj učinkovitosti za brojne "terapije" koje joj se pripisuju, a taj preparat čak može narušiti zdravlje. U članku iz aprila 2017. godine, američki Državni centar za komplementarno i integrativno zdravlje, koji djeluje pri ministarstvu zdravlja te zemlje, kaže:

Koloidno srebro može prouzročiti ozbiljne nuspojave. Najčešća je argirija, plavo-siva diskoloracija kože koja je obično trajna. 

Koloidno srebro takođe može uzrokovati slabu apsorpciju nekih lekova, kao što su izvesni antibiotici i tiroksin (lek koji se koristi za lečenje deficijencije tiroidne žlezde).

Ovaj tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što je raskrinkavanja.ba skrenulo pažnju portalu Alo! da je reč o pseudonauci.