Uzajamno poštovanje:  Novak Đoković i  Marijan Vajda
profimedia
Uzajamno poštovanje:  Novak Đoković i  Marijan Vajda

profimedia

Uzajamno poštovanje: Novak Đoković i Marijan Vajda, Foto: profimedia

Novak Đoković i Marijan Vajda - dobitna kombinacija. Slovački trener je, posle višegodišnje razdvojenosti od najboljeg srpskog tenisera, ponovo postao šef njegovog tima uoči početka Monte Karla 2018.

Sledećeg vikenda počinje sezona na šljaci (13-21. april, upravo u Monte Karlu), tako da se navršava godinu dana otkako Srbin i Slovak ponovo sarađuju. Mora se reći - imaju čime da se podiče, a jasno je da ne beše Vajde, teško da bi Nole danas držao tri vezana grend slema.

Krenimo redom. Posle prvog turnira u Monte Karlu, kada je Nole ispao u trećoj rundi od Dominika Tima, bilo je jasno da je potrebno novo uigravanje sa Vajdom. Nole je potom otišao u Barselonu (ATP 500) i na startu izgubio od Martina Kližana, u to vreme 140. tenisera sveta. Došao je i madridski masters, a tamo je opet naš as doživeo neuspeh, jer ga je izbacio Kajl Edmund, kome je šljaka najslabija tačka. Delovalo je da ni Vajda ne može da pomogne da se Nole vrati u pobedničku formu, ali stvari su počele polako da se preokreću u Rimu.

Tamo je Đoković počeo da liči na onog starog došavši do polufinala, gde je izgubio od Rafaela Nadala. Zatim, novi šok i poraz od Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa. Noletovi navijači su počeli da gube veru, a onda je počeo vrtoglav uspon.

Noletove titule od Vajdinog povratka

2018.

Vimbldon Sinsinati

US Open

Šangaj

2019.

Australijan open

Zagrevanje za sezonu na travi počelo je u Kvinsu, u Londonu, gde je Đoković poražen u finalu od vrlo dobrog Marina Čilića, da bi dominacija konačno započela na Vimbldonu. Tamo je mleo redom, odigravši pritom još jedan istorijski meč sa Rafaelom Nadalom, koga je u petom setu polufinala slomio sa 10:8.

Došla je letnja pauza, a onda je počela američka turneja na betonu. Zagrevanje nije prošlo tako loše, iako je Nole ispao u trećoj rundi mastersa u Torontu od Stefanosa Cicipasa, međutim, već na sledećem turniru osvojio je dugo čekani Sinsinati i ušao u istoriju kao jedini teniser s trofejima sa svih mastersa. Kao poslastica, u finalu je pao najljući rival - Rodžer Federer, glatko u dva seta.

Vrhunac prošle sezone dogodio se na US Openu. Na sedam mečeva, koliko je igrao na njujorškom grend slemu, Novak je rivalima prepustio samo jedan set, i to u drugom kolu, Tenisu Sandgrenu. Ostali su dobijali „krompire“, čak i finalista Huan Martin del Potro.

Do kraja 2018, Đoković je osvojio masters u Šangaju, a poražen je u finalima Pariza (Karen Hačanov) i Londona (Aleksandar Zverev). Ti porazi nisu mnogo boleli, posebno posle nestvarnog uspona.

Tokom zimske pauze, Novak se sa Vajdom odlično spremio, pa je posle poraza na turniru u Dohi (ATP 250) od Roberta Bautiste Aguta oborio još jedan rekord - osvojio je Australijan open sedmi put i prestigao Rodžera Federera i Roja Emersona, koji su stali na broju šest.

Na nedavnim američkim mastersima, u Indijan Velsu i Majamiju, Novak se nije proslavio. U Kaliforniji je ispao od Filipa Kolšrajbera u trećem kolu, a na Floridi od Roberta Bautiste Aguta u četvrtom.

Sledi sezona na šljaci i napad na Rolan Garos, tako da se ne treba previše uzbuditi ako Nole do Pariza ne osvoji ništa. Najvažnije mu je da dođe do svog 16. grend slema i da se primakne Nadalu, koji ima 17, a onda ni Federer sa 20 neće biti nedostižan...