NIJE ALKARAZ NOLETU NAJVEĆA PREPREKA U PARIZU Đoković dobio "novu" pretnju na Rolan Garosu, ovo je retko ko očekivao
Foto: AP/Tanjug/Ap

Turbulentna sezona na šljaci se bliži svom vrhuncu kada će na Rolan Garosu biti krunisan novi šampion. Iako su postojale nade do poslednjeg trenutka, Rafael Nadal neće braniti svoju titulu u Parizu, pa će tako ostati na broju od 14. osvojenih Rolan Garosova, a prema najavama, poslednji pokušaj će biti sledeće godine kada sledi i kraj karijere.

U odsustvu kralja šljake su sve oči uprte u Novaka Đokovića. Srbin i Španac su u Francuskoj trebali da reše pitanje najboljeg svih vremena, bar kada je u pitanju broj grend-slemova jer ih obojica imaju po 22 ali je Đokoviću sada otvoren put da ispiše istoriju i otkloni sve dileme. 

Samo, taj put neće biti nimalo lak, kako bi na prvu loptu neko mogao da pomisli jer nema Nadala.

NIJE ALKARAZ NOLETU NAJVEĆA PREPREKA U PARIZU Đoković dobio

Tanjug/Ap

 

Novakovi problemi i konkurencija u vidu nekoliko igrača kojima se sada neočekivano pridružio Danil Medvedev, dramatično menja stvari.

Prvo, forma Đokovića uoči Rolan Garosa nije bila ovako loša godinama, pa je najveća briga oko njegove igre i problema sa laktom koji ga muče već neko vreme.

Nakon osvajanja Australijan opena, srpski teniser nije osvojio nijedan turnir, a polufinale iz Dubaija mu je ostao najveći domet. Serija loših rezultata na šljaci od Monte Karla, preko Banjaluke pa sve do Rima ostavila je brojne upitnike, iako je poznato da je Đoković van konkurencije kada se igra na tri dobijena seta. 

NIJE ALKARAZ NOLETU NAJVEĆA PREPREKA U PARIZU Đoković dobio

Tanjug/Ap

 

Drugi razlog za brigu je i sama konkurencija. Karlos Alkaraz se nametnuo kao legitimni naslednik Rafaela Nadala, a titule u Barseloni i Madridu gde je pre njega dominirao „bik sa Majorke“ i preuzimanje prvog mesta na ATP listi od Đokovića potvrda su da je zreo za najveće domete i da titula na US Openu nije nikakav incident.

Iz mlađe garde preti i Holger Rune koji je definitivno pronašo lek za Đokovića, kao i Kasper Rud, a tu je i Stefanos Cicipas kome je vrhunac sezone upravo u Parizu, ali se pojavila i nova opasnost na koju niko nije računao.

Danil Medvedev neočekivani je pobednik masteersa u Rimu koji ga je svrstao u red kandidata i za osvajanje Rolan Garosa. Teniser koji je kroz karijeru na šljaci izgledao kao bambi na ledu i koji je generalno nije voleo, kao da je odlučio da izvrši preko potrebna prilagođavanja i to je očigledno donelo rezultat.

NIJE ALKARAZ NOLETU NAJVEĆA PREPREKA U PARIZU Đoković dobio

EPA-EFE/CHEMA MOYA

 

Rim je bio njegov prvi pehar na zemljanim podlogama, a iako jedna titula nije garant za bilo šta, njegove igre i način na koji je do pehara došao daju mu za pravo da sa puno samopouzdanja zaigra u Parizu.

Nakon ispadanja u Monte Karlu i Madridu u trećem kolu od Holgera Runea i Aslana Karaceva gde se još tada videlo naznaka boljih igara na šljaci, Rim je bio prekretnica za Rusa.

Nekoliko neugodnih šljaša na putu do titule, nova pobeda nad Aleksandrom Zverevim koji je uvek bio za klasu bolji igrač na zemlji od njega i zatim dva velika skalpa proti Stefanosa Cicipasa i Holgera Runea i to na dominantan način pokazali su da bi mogao i te kako biti opasan. 

NIJE ALKARAZ NOLETU NAJVEĆA PREPREKA U PARIZU Đoković dobio

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

BRITANAC NALJUTIO NOLETOVE NAVIJAČE Stavio bih Alkaraza kao glavnog favorita, ispred Đokovića

Pogotovo zbog činjenice da će na Rolan Garosu biti drugi nosilac nakon što je na ATP listi pretekao Đokovića i tako sebi možda obezbedio i lakši put do završnice.

Osim napretka na šljaci, treba istaći i da je Medvedev u 2023. godini najbolji teniser na svetu kada su u pitanju rezultati. On je prvi na listi kada je u pitaju ATP trka koja se pravi samo na osnovu rezultata iz tekuće godine i koja služi za određivanje učesnika završnog mastersa.

Na njoj Rus ima 845 bodova više od Karlosa Alkaraza i čak 1555 više od Đokovića.

Osim toga, već je osvojio pet titula. Trijumfovao je u Majamiju, Dubaiju, Dohi i Roterdamu i Rimu pokazao da je spreman za povratak u svetski vrh.

Novak je tako dobio neočekivanu pretnju na putu ka istorijskom 23. grend slemu. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading