Marakana
EPA/Koča Sulejmanović
Marakana

EPA/Koča Sulejmanović

Marakana, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Nekadašnji reprezentativac naše zemlje Ivan Ergić rođen je u Šibeniku 1981. godine, a kada je rat izbio u Hrvatsoj, zajedno sa porodicom se preselio u Australiju.

Tamo je karijeru počeo u Pertu, a onda je 2000. godine potpisao za Juventus koji ga je poslao na pozajmicu u Bazel, a kasnije je proveo čak devet godina u tom švajcarskom klubu, da bi sa 30 godina karijeru završio 2011. Bursasporu.

Tokom svoje karijere igrao je i za reprezentaciju naše države na 11 utakmica, a od 2008. je povremeno pisao za portale o raznim temama, koje nisu vezane direktno za fudbal, kao što su uprave klubova, gazde liga i odogovorni ljudi u sportu, muški šovinizam u sportu i raznih drugih, nedavno je objavio i zbirku poezije "Priručnik za čekanje".

Ivan Ergić

Tanjug/Rade Prelic

Ivan Ergić, Foto: Tanjug/Rade Prelic

Ergić je bio gost emisije Intervju u produkciji Balkan infa gde je pričao o svojoj karijeri i raznim detaljima iz nje, a posebno interesantno je bilo ono koje se tiče večitih i da li je imao ponude iz Crvene zvezde i Partizana.

- Bilo je nekih spekulacija, nije bilo direktnog kontakta sa ljudima iz kluba, bilo je nekih indirektnih preko menadžera. Ja sam imao sreću što sam zaobilaznim putem napravio karijeru, a ne kroz naš fudbal. Mislim da ne bih mogao da se naviknem na te njuške koje su u našem fudbalu... Stvarno ne bih mogao. Navijači to ne mogu da razumeju. Mnogi su se naljutili kad sam rekao da ne bih išao u Zvezdu makar bio gladan. Ne radi se tu o Zvezdi kao Zvezdi, već o ljudima koji vode priču i to je ono što navijač ne može da razume. Ti si svakodnevno okružen s tim ljudima. Za mene nikada nije dileme, iako sam za Zvezdu navijao kao klinac u sredini gde nije bilo popularno navijati za taj klub.
Danas ne navijam, pogotovo kad vidim šta se dešava na stadionima, to nema veze sa navijanjem. Ne mogu da gledam utakmice, mene to boli - iskren je Ivan.

Ivan Ergić

Printscreen/Youtube/Balkan Info

Ivan Ergić, Foto: Printscreen/Youtube/Balkan Info

Ergić je bio član reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2006. godine, a sada je otvoreno pričao o stvarima koje su se događale u nacionalnom timu tokom Mundijala.

- Nikad nisam pričao o konkretnim stvarima i gledam da izbegnem da pričam o tome jer odmah bi bio obeležen kao neko ko narušava atmosferu. Ne znam šta bih mogao da ispričam. Ja sam pozvan direktno nisam igrao kvalifikacije upoznao sam te momke tamo. Osetila se neka čudna atmosfera, tenzija. ispada, možda nisam poznavao neke intimne odnose među njima, da bih donosio sud o njima zašto neko nije igrao ili neko jeste. lija Pektović je rekao da će napraviti konferenciju i ispričati ko je narušavao atmosferu, ali nije uradio. Razumem ga, dosta igrača ima neku svoju infrastrukturu u savezu i među medijima, tako da su ti neki igrači jači od njega a možda je bio i ucenjen. Posle je bio Kelemente, a ja sam u međuvremenu odustao, pa me Radomir Antić vratio i sve sam mu ispričao kako je bilo. A on me uverio da se vratim i stvarno su stvari bile drugačije kad je on došao imao je autoritet.