klinci igraju šah
ŠSS
klinci igraju šah

ŠSS

klinci igraju šah, Foto: ŠSS

Ne treba puno znati o šahu da bi se doneo opšti utisak da se nešto čudno dešava u hotelu "Patrija" u Subotici.

Izlaze redom tužna i srećna deca, usamljeni roditelji pogledom gledaju ka izlazu u iščekivanju svog deteta. Onih dvadeset i četvoro što je moguće gledati kroz prenose uživo, pratioci ipak mogu lakše da podnesu neizvesnost koja traje i traje.

U petom kolu Pasula (M8) je pobedom učvrstio svoje prvo mesto i ako ne bude iznenađenja, videćemo ga kako podiže pehar.

Kod dečaka (M10) Dumbelović je nadigrao Ilića, pa je sada sam na prvom mestu. Sutra ga očekuje Mandraš koji ima pola poena manje, sa belim figurama. Ljepić je pobedio i Petrović Dušana (M12), pa sada ima pet pobeda. Sutra igra protiv Alekse Vladislava koji ima četiri poena. Pobedom bi se značajno približio tituli.

Ćuzović je danas remizirao sa Stevanovićem. Ristić je pobedio Radića, ali je do pobede došao jako teško. Sutra ćemo videti dvoboj između Ristića i Ćuzovića, koji vode. Predstoji nam zanimljiva borba u grupi (M14). Razlika između vodećih i Stevanovića je samo pola poena. Gagić je srušio, Tadića koji je važio za velikog favorita u grupi (M16). Pajčin je protiv Radojičića imao kvalitet više, ali nije smeo da previše rizikuje pa je remizirao.

Kikseve vodećih iskoristio je Parkajić koji je uz Gagića i Pajčina poveo trku. U grupi (M18) Radisavljević je pobedio Božanića, a Radosavljević je izgubio od Miloševića. Upravo Milošević i Radisavljević vode na tabeli sa 4,5 u grupi koji sutra igraju svoju partiju (M18), dok ih u stopu prati Marčeta sa 4.

Kod devojčica Sara Mijić (D10) je izgubila od Irine Rajlić. Kako sada stvari stoje, ukoliko se ne desi neko iznenađenje, Irina ima velike šanse da se okiti titulom prvaka Srbije.

Ana Bagaš je remizirala sa Tamarom Janković u grupi (D12) tako da su njih dve i dalje vodeće. U petak Bagaš igra protiv trećeplasirane Andree Stanković kojoj beži pola poena, dok Tamara Janković igra protiv neugodne Maše Mladenović. Ana Tadić za razliku od brata zabeležila je i peti trijumf pobedivši Anastasiju Vojinović u grupi (D14). Teško da joj se do kraja i jedna devojčica može suprotstaviti.

Mina Palamarević je danas mogla i da izgubi i da pobedi kod devojčica (D16). Ipak najpravednije je da ona i Tijana Savićević remiziraju. Njen remi je iskoristila Milica Carević koja se izjednačila sa Minom. Iza njih i to poen i po je Anja Jovanović, a dva Anđela Dinić. Ipak poznajući ovu grupu, još ništa nije odlučeno i ne bi bilo čudno da se u devetom kolu odlučuje sudbina o prvaku. Naročito jer Milicu očekuju upravo dueli sa pomenute dve devojčice.

Kod devojčica (D18) Bilić je remizirala sa Anom Šakotić. U sutrašnjem meču protiv Anastasije Grozdanić pobedom bi se značajno približila dugo očekivanoj tituli prvaka. Sutra su na programu zanimljive partije između Dimitrijević – Šakotić i i Dolaš - Vidanović. Ove takmičarke imaju po 3 poena i bore se za neku od medalja. Od medalje je za sada daleko Nevena Đorđević.

U petak je na programu duplo kolo na Kadetskom festivalu Srbije u šahu. Atletskim rečnikom, ulazi se u završnicu trke. Više nema mesta kalkulacijama. Maksimalno i do kraja sa svakim protivnikom. To je sada moto da bi se osvojile medalje.

Čeka nas bogat šahovski dan. Šesto kolo kreće u 9.30, a sedmo u 16 časova. Bitno je da takmičari uđu u preostale partije što je moguće opušteniji i koncentrisaniji kako bi pružili maksimum.

Nama preostaje da ispratimo njihovu trku i u njoj istinski uživamo...