OVO BOLI CELU SRBIJU Najveće nepravde nanete srpskim sportistima - Novakova diskvalifikacija, oduzeto zlato, (k)VAR, Ivanini "pehovi"...
Foto: Alo/ilustracija

Svedoci smo da se godinama unazad širom sveta dešavaju velike nepravde nad srpskim sportistima. Nije tajna da naši takmičari nemaju isti tretman kao sportisti iz drugih zemalja, što su na svojoj koži osetili mnogo puta.

Poslednja u nizu nepravdi dogodila se u noći između nedelje i ponedeljka na SP u atletici, kada je glavni akter bila Ivana Španović Vuleta. 

Ivanini "pehovi"

Ivana je osvojila sedmo mesto sa skokom od 6,84 metra, međutim, velika bura podigla se zbog terćeg skoka srpske atletičarke.

Naime, Ivana je skočila preko sedam metara, ali je zbog navodnog prestupa njen skok poništen.

Na snimku nije delovalo kao da je prestupila, ali kompjuter je registrovao da jeste. Sudije su potom gledale snimak i potvrdile odluku.

OVO BOLI CELU SRBIJU Najveće nepravde nanete srpskim sportistima - Novakova diskvalifikacija, oduzeto zlato, (k)VAR, Ivanini

Printscreen

 

 

Skakačica udalj mogla je do bronzane medalje u Judžinu, u Oregonu u SAD, jer je posle sjajnog skoka imala dužinu bolju od Brazilke Letisije Oro Melo koja je skočila 6,89 metara. Ali...

Ovo Ivani nije prvi put da zbog bizarne situacije ostane bez medalje.

Svima je još u sećanju London i 2017. godina, kada je prokletstvo jedne zihernadle ostavilo Ivanu bez zlata kada je bila na vrhuncu. 

Ivana Španović se vinula najdalje, ali... broj sa njenih leđa se otkačio zbog zihernadle, trag u pesku je bio takav kakav je bio i - ostala je neverica.

 

 

Tog desetog avgusta naša najbolja atletičarka je u poslednjoj, šestoj seriji, ostvarila skok koji je evidentno bio preko sedam metara, ali joj je otkačena etiketa sa takmičarskim brojem dotakla iza nje pesak, pa je izmereno da je taj trag razlog za rezultat od 6,91 metra.

Tako je naša najbolja atletičarka ostala bez medalje.

Novakova diskvalifikacija

Ako neko zna kako je to kada mu se nanese nepravda, onda je to svakako Novak Đoković. Čovek, koji je konstantno na udaru i kojem se prati svaki korak, "hvataju" ga za svaku reč, ponižavaju...

Prešao je trnovit put da bi postao to što jeste, jedan od najvećih svih vremena.

Verovatno ni u najvećim košmarima nije mogao da sanja da će biti diskvalifikovan i to sa grend slema. Bilo je to 2020. godine na US openu.

Igrao je meč četvrtog kola protiv Španca Pabla Karenje Buste, kada je u finišu setu, nehotice lopticom pogodio linijskog sudiju, Lauru Klark.

OVO BOLI CELU SRBIJU Najveće nepravde nanete srpskim sportistima - Novakova diskvalifikacija, oduzeto zlato, (k)VAR, Ivanini

EPA-EFE/JASON SZENES

 

 

Po njenom ponašanju, delovalo je kao da je Novak snajperom pogodio, a ne lopticom. Napravila je dramu kao da se bori za život, što je u velikoj meri uticalo na odluku supervizora da diskvalifikuju Đokovića.

Milorad Čavić i oteta zlata

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić doživeo je dve ogromne nepravde koje su mu, nesumnjivo, obeležile karijeru.

Na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 2008. godine Čavić je bio suspendovan zbog natpisa na majici „Kosovo je Srbija“ što je bila preozbiljna i klasična politička kazna za najboljeg srpskog plivača. Organizatori takmičenja naveli su da je srpski plivač „na ceremoniji proglašenja pobednika u disciplini 50 metara leptir stilom, u kojoj je osvojio zlatnu medalju, napravio čist politički potez i prekršio kodeks o bezbednosti na događajima koje organizuje LEN. Pored Miloradove suspenzije, panel za disciplinska pitanja i sporove ujedno je kaznio Plivački savez Srbije sa 7.000 evra.

OVO BOLI CELU SRBIJU Najveće nepravde nanete srpskim sportistima - Novakova diskvalifikacija, oduzeto zlato, (k)VAR, Ivanini

EPA/PATRICK B. KRAEMER

 

 

Čavić je doplivao prvi do cilja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, u disciplini 100 metara delfin. U direktnom duelu Čavić je "tukao" američku plivačku ikonu Majkla Felpsa. Iako snimak pokazuje da je Čavić stigao prvi, merilac vremena, kompanija "Omega" izdala je saopštenje u kojem je navela da Srbin nije dovoljno jako stisao blok, te da je zbog toga Felpsu pripalo zlato, čime je Amerikanac stigao do svetskog rekorda, od osam zlata na olimpijskim igrama.

(K)VAR i Feliks Brih

Nemački sudija Feliks Brih je sigurno najomraženiji arbitar kod Srba u 21. veku, pošto je drastično oštetio "orlove" u meču protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Nemac je odbio da pogleda snimak situacije kad je oboren srpski fudbaler Aleksandar Mitrović u kaznenom prostoru Švajcarske, iako su mu pomoćnici sugerisali da koristi VAR tehnologiju.

OVO BOLI CELU SRBIJU Najveće nepravde nanete srpskim sportistima - Novakova diskvalifikacija, oduzeto zlato, (k)VAR, Ivanini

EPA-EFE/ARMANDO BABANI

 

 

Mitrović je bio u duelu sa Stefanom Lihštajnerom i Fabijanom Šarom u 66. minutu, a Brih je odlučio da dosudi faul u napadu, iako su Švajcarci držali srpskog napadača i to kod rezultata 1:1, pre nego što je Džerdan Šaćiri dao pobedonosni gol u finišu. Srbija bi i remijem prošla dalje, a da je povela u tom 66. minutu, nema sumnje da bi igrala osminu finala Mundijala protiv Švedske.

Košarkaši brutalno pokradeni

Košarkaška reprezentacija Srbije ostala je bez medalje na Svetskom prvenstvu u Turskoj 2010. godine.

Turski košarkaš Kerem Tunčeri u polufinalu protiv Srbije, tada je pre poslednjeg koša za konačan rezultat 83:82 nagazio aut liniju, međutim sudije se nisu oglasile.

Iako je TV snimak pokazao na tešku materijalnu grešku, arbitri nisu reagovali. Uzalud su bile žalbe srpskih košarkaša i čelnika Saveza, Turci su otišli u finale gde su poraženi od SAD.

Ovo su samo neke od nepravdi koje su nanete srpskim sportistima, a bilo ih je još zaista mnogo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading