ŽELIM BITKU SA MAGNUS KARLSENOM Turnir kandidata, može biti samo jedan
M.Stanković

Turnir počinje 17.06. a završava se 5.06. kada ćemo saznati ko ide na megdan Magnus Karlsenu, svetskom šampionu.

Sistem takmičenja je već dobro poznat kada su ovakvi mečevi u pitanju. Igrači se sastaju međusobno dva puta, što znači da se igra 14.rundi.

Tempo igre je 120 minuta za 40 poteza, uz dodatak 60 minuta za 20 poteza i 15 minuta uz vremenski dodatak 30 sekundi od 61 poteza.

Igrači mogu da remiziraju posle odigrana 40 poteza, osim u slučajevima tri puta ponovljene pozicije. U slučaju da dva ili više igrača imaju isti broj poena posle 14 rundi igraće se dve dodatne partije uz tempo igre od 15 minuta i 10 sekundi po odigranom potezu. Ukoliko bude od 3 do 6 igrača isti broj poena, što je možda teže, igraće po istom tempu jednokružni sistem robin ( svako protiv svakoga). Ukoliko bude više 7 i 8 igrača igrao bi se isti sistem ali uz tempo igre 10 minuta i 5 sekundi po potezu.

SLAVLJE JUGOVIĆA U PARAĆINU, MOŽE LI DUPLO? NŠK se okliznuo protiv Jelice koja sve drži u svojim rukama

Nagradni fond je veoma interesantan. Ima svega tri nagrade i to prva 48.000 eura, druga 36000 eura i treća 24000 eura, ali isto tako za svakih pola poena svaki igrač dobija po 3.500 eura. Ukoliko se u toku turnira igrač povuče sa takmičenja turnirski odbor zadržava pravo da li će isplatiti ono što je osvojeno ili ne.

Igra se tri dana, uz jedan slobodan dan posle toga i tako do kraja. Ukupan nagradni fond iznosi 500.000 eura.

E sad i ono najvažnije igrači: Ding Liren (2806), Firuzdža Alireza ( 2793 ), Karuana Fabiano ( 2783 ), Nepomnjašči Jan ( 2766 ), Raport Rihard ( 2764 ), Nakamura Hikaru ( 2760 ), Radžabov Tejmur ( 2753 ) i Duda Jan Kšištof ( 2750 ).

ŽELIM BITKU SA MAGNUS KARLSENOM Turnir kandidata, može biti samo jedan

M.Stanković

 

Nisu se slučajno našli baš ovih osam igrača. Oni su u svojim nastupima zaslužili da se nađu među kandidatima za izazivača za prvaka sveta u šahu. Svaki od njih je interesantan i šanse su podjednake.

Veoma je važna priprema kako fizička, tako i psihička, želja za osvajanje ovog značajnog turnira. Karuana i Nemomnjašči su već imali iskustva u sudaru sa Karlsenom kada su se borili za titulu svetskog šampiona. Jan je tu privilegiju imao krajem prošle godine, a Karuana 2018 kada je igrao 6:6 u klasičnim partijama, a onda doživeo poraz u razigravanju, sa 3:0.

Sa nestrpljenjem čekamo prvu rundu. Ono što je zanimljivo u pravilniku jeste da ukoliko igrač zakasni na partiju biće kažnjen sa 500 eura, dok ukoliko to kašnjenje bude više od 15 minuta, gubi partiju. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading