MAGNUS POKAZAO ZAŠTO JE NAJBOLJI NA SVETU Giri krenuo u poteru za Karlsenom
Printscreen

Nakon slobodnog dana četiri trijumfa. Šveđaninu Nilsu od prezimena ostalo samo Lius.

Duda je jako lepo kreirao napad na tvrđavu Jesipenka. Činilo se da će brana popustiti. Ipak, mladi Jesipenko se znalački odbranio, neutralisao napade i odveo poziciju u remi.

Giri je nakon „poklona“ od strane organizatora, kada je bez borbe pobedio Dudu, nastavio da beleži pobede. Ovoga puta pao je Amerikanac Šenkland. Ušlo se u dosta jednostavnu poziciju, nije bilo cajtnota, ali je Šenkland neshvatljivo grešio i serijom loših poteza odvezao se u poraz.

  • Rezultati 9. kola:
  • Magnus Carlsen - Shakhriyar Mamedyarov 1-0
  • Jan-Krzysztof Duda - Andrey Esipenko ½-½
  • Anish Giri - Sam Shankland 1-0
  • Nils Grandelius - Fabiano Caruana 0-1
  • R Praggnanandhaa - Sergey Karjakin 0-1
  • Richard Rapport - Santosh Gujrathi Vidit ½-½
  • Jorden Van Foreest - Daniil Dubov ½-½

Grandelius bolje što pre da zaboravi na ovaj turnir. Odavno nije doživeo ovoliko poraza. Ovoga puta pobedio ga je Karuana, u partiji koja je obilovala greškama sa obe strane, cajtnotu...

I mladi Pragnanandha je ušao u seriju poraza. Ovoga puta poražen je od Karjakina koji je imao crne figure. Karjakin je sačekao mladog Indijca da se zaleti, pogreši i veoma iskusno i precizno realizuje materijalnu prednost.

Raport je protiv Vidita imao brojčanu prednost u pešacima, ali je ušao u završnicu sa raznobojnim lovcima, koja nije mogla da se dobije.

Van Forest je imao blagu inicijativu protiv Dubova, ali nije imao baš i neku jasnu želju da to popravi, odnosno pokuša sa jačim napadima. Na kraju strane su se složile da remiziraju.

Za kraj ostavili smo pobedu svetskog prvaka Magnusa Karslena, koji je odigrao derbi turnira protiv do danas inspirativnog Mameđarova. Delovali su kao da boksuju Tajson (Karlsen) i Muhamed Ali (Mameđarov). Dok je Mameđarov pokušavao da pleše, Karlsen mu je zadavao precizne direkte koji su doveli do nokauta. Pogledajmo ovu partiju:

1. d4 Nf6 2. Nf3 d5 3. c4 e6 4. g3 dxc4 5. Bg2 Bb4+ 6. Bd2 a5 7. O-O O-O 8. e3 Ra6 9. Qc2 b5 10. a4 c6 11. Nc3 Rb6 12. e4 Be7 13. e5 Nd5 14. axb5 cxb5 15. Nxd5 exd5 16. Bxa5 Nc6 17. Bxb6 Qxb6 18. Ra8

MAGNUS POKAZAO ZAŠTO JE NAJBOLJI NA SVETU Giri krenuo u poteru za Karlsenom

Printscreen

 

Čekao se precizan i jasan odgovor Mameđarova. Odigrao je neprecizno i uz par poteza loših poteza koštali ga današnje partije 18.... h6 19. Rfa1 Be6 20. Qd1 b4 21. b3 c3 22. R8a6 Qc7 23. Ne1 f6 24. Nd3 fxe5 25. Nxe5 Nxe5 26. Rxe6 c2 27. Qe1 1-0. Još jedan dobitak na daminoj strani.

Na tabeli vodi Karlsen sa 6,5 poena, Giri ima 6, Mameđarov i Vidit po 5,5 , Raport, Karjakin i Karuana po 5, Jesipenko i Van Forest imaju po 4,5, Duda 4, Šenkland i Dubov po 3,5, Pragnanandha 2,5 i Grandelius 2 poena.

Biće interesantno gledati Girija protiv Dude, kao i Karjakina protiv Karlsena. Karlsen beži pola poena i kako stvari stoje, četiri kola do kraja, kada ćemo saznati ko je pobednik turnira u Vajk an Zeu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading