DRAMA Svetski prvak javno optužio rival da vara, sprema se potpuni haos
Printscreen

U saopštenju koje je objavio na Tviteru, norveški velemajstor je izjavio da je Niman “varao više - i češće nego što je to javno priznao", ali za tvrdnje nije priložio dokaze, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Karlsen je ranije ovog meseca nagovestio da je Niman, koji ga je ovog meseca pobedio crnim figurama na Sinkfid kupu u SAD, možda varao.

Niman (19) je negirao spekulacije da je varao u meču protiv Karlsena i optužio je norveškog šahistu da pokušava da mu uništi karijeru.Američki velemajstor je dva puta priznao da je varao u onlajn meču na platformi ćeš.com, kada je imao 12 i 16 godina, ali je odlučno negirao da je ikada varao u meču uživo i čak je u šali rekao da je spreman da igra nag kako bi dokazao svoju nevinost.

SKANDAL NA TURNIRU Svetski prvak odbio da igra protiv njega, sumnja se da je osveta!

Spekulacije da je Niman povezan sa varanjem izbile su ranije ovog meseca nakon što je pobedio Karlsena crnim figurama na Sinkfild kupu, okončavši Norvežaninov niz od 53 partije bez poraza u klasičnom šahu.

"Frustriran sam. Želim da nastavim da igram šah na najvišem nivou na najboljim događajima”, napisao je Karlsen u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Magnus Karlsen se povukao posle poraza, smatra da rival vara

Dodaje da je varanje u šahu krupna stvar i egzistencijalna pretnja igri.

“Takođe verujem da organizatori šahovskih turnira i svi oni kojima je stalo do svetosti igre koju volimo treba da ozbiljno razmotre povećanje bezbednosnih mera i metoda detekcije varanja”, napisao je Karlsen.

Svetski šampion navodi da sumnja da je Niman varao jer je napravio neobičan napredak poslednjih godina.

„Verujem da je Niman varao više - i to u poslednje vreme - nego što je javno priznao”, stoji u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading