SRBIJA IMA NOVE ŠAHOVSKE ŠAMPIONE! Sirmium i Sloven skinuli Jelicu PEP sa trona i postali novi prvaci Millennium Team Prve lige Srbije! (FOTO GALERIJA)
Foto: Dejan Briza

Posle osam dana velikih borbi u Vrnjačkoj Banji, dobili smo nove vladare među šahistima i šahistkinjama. Muška ekipa Slovena iz Rume, odnosno ženski tim Sirmiuma iz Sremske Mitrovice novi su šampioni Srbije. Poznato turističko mesto u centralnoj Srbiji, tačnije hotel "Fontana", bili su domaćini spektakularnog turnira.

Čak 11 ekipa u ženskoj, odnosno 12 u muškoj kategoriji, svi najbolji domaći šahisti, kao i inostrani igrači sa renomeom, okupili su se na jednom mestu, a sve u cilju da sa trona "skinu" Jelicu PEP iz Goračića. U tome su uspele ekipe Sirmiuma iz Sremske Mitrovice u ženskoj, odnosno Slovena iz Rume u muškoj konkurenciji. Nakon prošlogodišnje duple krune, Jelica je ostala bez nekoliko važnih igrača, što se videlo već na startu turnira, a Osnovac, predvođen trostrukom uzastopnom šampionkom Srbije Teodorom Injac (koja je prošle godine branila boje upravo Jelice PEP) nije uspeo da opravda ulogu favorita.

U konkurenciji dama, trofej za drugo mesto pripao je ekipi BAS-a iz Beograda, dok je bronza otišla u ruke niškog Osnovca. Što se muške konkurenciji tiče, srebrni su postali šahisti iz Vladimiraca, dok je Novosadski Šahovski klub odneo trofej za treće mesto. Pehare je šahistima i šahistkinjama uručio generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić.

Poredak kod žena: 1. SIRMIUM - S.Mitrovica 25 (26)*** 2. BAS - Beograd 25 (24,5)*** 3. OSNOVAC - Niš 21 4. RAD - Beograd 18 5. KARAĐORĐE - Topola 18 6. JELICA PEP - Goračići 15 7. JUGOVIĆ - Kać 12 8. CRVENA ZVEZDA - Beograd 11 9. ZLATAR - Nova Varoš 7 10. ŠAHMATNI KRUŽOK - Novi Sad 4 11. VIDIKOVAC - Beograd 0 * U slučaju istog broja meč bodova, odlučuju poeni.

Sirmium predvođen iskusnom Lelom Javakišvili zaseo je na tron zahvaljujući sjajnim partijama Jovane Erić, a pogotovu Mile Žarković i mlade Marine Gajčin. Pokazale su šahistkinje kluba sa severa Srbije da su dorasle izazovu i iz senke uspele da se domognu najsjajnijeg odličja. Što se tiče Slovena, nema sumnje da je njihov čovek odluke bio Ivan Ivanišević. Maestralni velemajstor bio je gotovo pa nepogrešiv za tablom u svakom kolu. Ostvario je sedam pobeda uz četiri remija, ostao neporažen i izdojio se kao najuspešniji šahista turnira. Odličnu podršku imao je u vidu trenutno najbolje kotiranog srpskog šahiste Aleksandra Inđića, trostrukog šampiona Srbije, kao i Dragana Kosića, Igora Miladinovića, a u Vrnjačkoj Banji zablistao je i Miroslav D. Miljković.

Poredak kod muškaraca: 1. SLOVEN - Ruma 27 2. VLADIMIRCI - Vladimirci 23 3. NOVOSADSKI ŠK - Novi Sad 22 (39,5)*** 4. Politika - Beograd 22 (37,5)*** 5. SPARTAK - Subotica 18 6. JELICA PEP - Goračići 17 7. MLADOST - Lučani 16 8. NAFTAGAS - Elemir 12 9. JUGOVIĆ - Kać 11 (34,5)*** 10. ITAKA - Beograd 11 (29,5)*** 11. VŠK VALJEVO - Valjevo 7 12. RADNIČKI VODOVOD - Kragujevac 0 * U slučaju istog broja meč bodova, odlučuju poeni.

Organizacija je još jednom bila na vrhunskon nivou, kako od strane Šahovskog saveza Srbije, tako i od domaćina opštine Vrnjačka Banja i hotela "Fontana", koji su ponovo zaslužili najveću ocenu. Sigurno da će ovo biti preporuka za neke naredne velike događaje koji nas čekaju na šahovskom nebu Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading