Sportovi za koje možda niste ni čuli, a deo su Olimpijskih igara
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Na Olimpijskim igrama u Tokiju biće održana takmičenja u rekordna 33 sporta. 

Debitovaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord, a unutar košarkih takmičenja basket 3x3 i u sklopu biciklizma medison i freestyle BMX.

Učestvovaće više od 11.000 sportista iz 206 država. 

Za neke sportove možda niste ni čuli ili niste imali priliku da ih gledate, a deo su Olimpijskih igara.

Sportsko penjanje

Sportsko penjanje je jedna od vrsta planinarenja, kao što su penjanje po stenama, snegu ili ledu.

Ono podrazumeva savlađivanje manjih stena, kamenitih litica, kamenih zidova visokih i po nekoliko stotina metara ili zidova od veštačkih materijala, golim rukama i s lakom opremom.

Sport je nastao krajem 19. veka, a brzo su se razvila dva stila: vođenje i litehničko penjanje, u kom se oprema koristi isključivo radi bezbednosti penjača.

Sportovi za koje možda niste ni čuli, a deo su Olimpijskih igara

EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

 

Cilj je popeti se uz zadati penjački smer za što kraće vreme, pri čemu postoje dve takmičarske kategorije: težinsko i brzinsko penjanje.

U brzinskom penjanju takmičarima se najpre meri vreme uspona, a zatim se takmiče u parovima – najbrži sa najsporijim. Pobeđuje onaj ko prvi stigne do vrha.

Težinsko se izvodi na teškim penjačkim smerovima, a poeni se dodeljuju prema dodirnutoj visinskoj tački.

Sportsko penjanje debituje na Igrama u Tokiju, a takmičenje je na programu od 3. do 6. avgusta.

Skejtbording

Skejtbording je akrobatski sport.

Osnovne odlike ovog sporta su kreativnost i potpuno prkošenje gravitaciji.

Prvo ozvanično takmičenje u skejtbordingu održano je 1965, prvo Evropsko prvenstvo 1977. u Frankfurtu, dok se od 1995. u SAD okupljaju najbolji skejteri Amerike.

Baš kao i sportsko penjanje i skejtbording će u Tokiju debitovati na Olimpijskim igrama i to u dve discipline: Ulica (strit) i Half-pajp.

Sportovi za koje možda niste ni čuli, a deo su Olimpijskih igara

EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

 

Trikovi na ulici razlikuju: oli, osnovni trik, te 50-50 grajnd, koji počinje olijem, da bi zatim skejter klizao po metalnoj šipci.

Što se tiče half-pajpa, postoje tri vrste trikova: lip trikovi, koji se izvode na ivici half-pajpa, erovi, koji se izvode u vazduhu iznad half-pajpa, i plantovi, u kojima se ruka ili noga nalaze na ivici.

Takmičenja u skejtbordingu na programu su 25. i 26. jula, odnosno 4. i 5. avgusta.

Konjički sportovi

Jedini sport na Olimpijskim igrama u koji su uključene životinje.

Zanimljivo da na Igrama nema najtraktivnije konjičke dispcline, galopskih i kasačkih trka.

Na Olimpijskim igrama zastupljeni su: dresurno jahanje, preskakanje prepona i trodnevno jahanje.

Kod dresurnog jahanja, muškarci i žene se takmiče u istoj kategoriji. U ekipnim takmičenjima, četiri jahača iz svakog tima se takmiče, a svaki od njih jaše pri test za sudije, a tri najbolja rezultata svake ekipe određuju pobednika.

U pojedinačnoj konkurenciji pobednik je onaj koji ima najbolji zbirni rezultat, izveden po sledećem redosledu: gran pri, gran pri specijal i slobodni stil.

Bodovanje vrše sudije, njih petorica, ocenjujući svaki pokret na skali od 1 do 10. Pokreti se izvode u tri prirodna hoda: korakom, kasom i galopom.

Konj mora da bude toliko naviknut na jahačeve komande da se čini kao da jahač sedi potpuno mirno, a najbitniji elementi su pravilnost hoda i preciznost izvođenja.

Sportovi za koje možda niste ni čuli, a deo su Olimpijskih igara

EPA-EFE/JIM HOLLANDER

 

U preskakanju prepona cilj je da se što je brže moguće, bez obaranja, prepone preskoče, a veština jahača nezamenljiva je dopuna snazi konja.

Minimalna propisana brzina iznosi 350-400 m/min, a današnja skakališta su dužine između 700 m i 1.000 m. Teren se sastoji od 12 do 15 prepona, uključujući barem tri kombinovane prepone.

Što se trodnevnog jahanja tiče, ono predstavlja najteži sportski zadatak i za konja i za jahača.

U ovom sportu je predviđeno nadmetanje u najmanje tri discipline: dresurno jahanje, daljinsko jahanje i preskakanje prepona.

Od ukupnog broja bodova za koeficijent težine, koji iznosi 16, dresurno jahanje vredi 3 boda, daljinsko jahanje 12, a preskakanje prepona 1 boda.

Takmičenja u konjičkom sportu na programu su od 23. jula do 7. avgusta.

Bejzbol/softbol

U olimpijske sportove spadaju dva, koja se igraju sa malom loptom, bejzbol i hokej na travi.

Koncept bejzbola datira još iz vremena od pre 4.000 godina i egipatskih pastira. Dakle, udaranje loptice palicom, te pretrčavanje određene razdaljine pre nego što udarena loptica padne na zemlju.

Zvanični Olimpijski sport postao je na Igrama u Barseloni 1992. godine.

Bejzbol se igra između dve ekipe sa po devet igrača u polju (u fazi odbrane) i traje izmena (inninga). Svaka izmena ima dve polovine u kojima se ekipe smenjuju u napadu i odbrani.

Sportovi za koje možda niste ni čuli, a deo su Olimpijskih igara

EPA-EFE/JASON SZENES

 

Cilj napadačke ekipe je da palicom udari lopticu i trčanjem postigne bodove. Odbrambena ekipa baca lopticu i nastoji da spreči napadačku ekipu da optrči bazu. Jedno optrčavanje je kada igrač uspe da se vrati u početnu tačku, kućnu bazu, optrčavši prethodno ostale tri baze.

Takmičenje u bejzbolu je na programu od 25. jula do 8. avgusta.

Moderni petoboj

Moderni petoboj objedinjuje pet poputno različitih disciplina, a inspirisan je događajem iz života jednog Napoleonovog oficira, koji je morao da prenese poruku svojim trupama kroz neprijateljske linije.

Savremeno takmičenje je nastalo na Olimpijskim igrama 1912, pod direktnim uticajem Pjera de Kubertena.

Ogleda se u pet faza - streljaštvo, mačevanje, plivanje, jahanje i trčanje.

Takmičenje u streljaštvu se odvija na zatvorenom strelištu, a puca se vazdušnim pištoljem kalibra 4,5mm, a takmičari ispaljuju 20 hitaca u metu udaljenu 10m.

Oružje koje se koristi u mačevanju je epi, a takmičenje se odvija po sistemu svako sa svakim. Borbe se završavaju pri prvom dodiru i traju najviše 1 minut.

Kod plivanja se meri vreme na 200 metara slobodnim stilom.

Jahanje se odvija na stazi dugoj 350-400m, koja ima 12 prepreka, uključujući jednu duplu i jednu trostruku kombinaciju.

Na kraju, takmičari trče 3.000 metara dugu kros-kantri trku.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading