SUMRAK FAVORITA NA KADETSKOM Dva najteža stepenika treba preskočiti i dohvatiti pehar
EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Knjiga je namenjena 14. kadetskom festivalu Srbije i nosi naslov Šahovska logika u trideset lekcija. Lep poklon i pažnja koju savez poklanja najmlađima.

Danas kako smo najavili na programu je bilo duplo kolo koje će nekima ostati u lepom sećanju, a neki neće moći još da prežale za propuštenim prilikama.

Da krenemo redom. Pasula ( M8) je upisao danas još dve pobede i pehar mu se smeši. Jedini pravi protivnik je samom sebi, da ne napravi neki previd. Kod dečaka (M10) Dumbelović je isto vezao dve pobede i dalje beži Iliću jedan poen. Mandraš koji ima pola poena manje, sa belim figurama.

Ljepić je poput Pasule nastavio da pobeđuje i beži poen Kisiću. Sutra Ljepić dočekuje Veličkovića, dok Kisić dočekuje Kutanjca. Danas smo videli dvoboj između Ristića i Ćuzovića.


Ristić je demonstrirao da je ipak najbolji u ovog grupi. U popodnevom kolu, Ristić je zabeležio još jedan trijumf. U stopu ga prati Ćuzović i Stevanović. Čini se da će ova trojka podeliti medalje.

Šta tek reći za grupu do 16 godina. Tamo se neprestano smenjuje četiri do pet igrača. Na kraju dana Tadić i Pajčin su se vratili na čelo trke sa 5,5. Po 5 poena imaju Gagić i Radojičić. Gagić je imao baš velku priliku protiv Radojičića da dobije partiju i pridruži se Tadiću i Pajčinu. U grupi (M18) Milošević posle današnjeg remija sa Marčetom beži Radisavljeviću i pomenutom Marčeti pola poena je pobedio Božanića, a Radosavljević je izgubio od Miloševića. Miloševiću do kraja ostaju ipak relativno lakši protivnici i ako ne bude iznenađenja, prvi će proći kroz cilj. Sutra igraju i Radisavljević i Marčeta. Ko pobedi, nastavlja trku za Miloševićem, dok će poraženi da se bori do kraja za bronzu.


Kod devojčica do 10 godina vodi se velika borba. Danas je Irina Rajlić izgubila prvo od Ivane Jovanović, pa onda i od Vere Vujović. Upravo će pomenuta Ivana, Vera i Sara Mijić odlučivati o prvom mestu. Možemo samo zamisliti kakav je ovo stres za učesnike, ali i njihove pratioce.

I Ana Bagaš je kiksnula izgubivši partiju protiv Maše Mladenović. To je iskoristila Tamara Janković koja sa današnjih poen i po, izbija na prvo mesto. Ana Tadić je isto kiksnula, ali samo pola poena. Na njenu sreću i njena najbliža pratilja je kiksnula pola poena, pa razlika ostaje nepromenjena. Mina Palamarević je kao što smo već pisali najprijatnije iznenađenje koja ne prestaje da iznenađuje. U direktnom duelu je pobedila Milicu Carević. Sada beži Milici poen, a za ostale je nedostižna. Veoma loš turnir za Anđelu Dinić i Anju Jovanović od kojih se mnogo više očekivalo. Kod devojčica (D18) Marijana Bilić je u drugom delu turnira nepreoznatljiva.

Već četiri kola ne zna za pobedu. Danas je izgubila od Zvezdane Ilić i prepustila Anastasiji Grozdanović prvo mesto, sa pola poena zaostatka. Sa istim brojem poena kao i Marijana su još Nevena Đorđević, Dimitrijević Anđela i Zvezdana Ilić. Biće veoma napetu u preostala dva kola.


Svašta je moguće.

Ono o čemu smo pričali lagano se obistinjuje. Koncentracija popušta, raste pritisak kod takmičara, koji im zasigurno pored roditelja, trenera, pravi i celokupna atmosfera, koja se približava kulminaciji. Usled svega toga dešavaju se grubi previdi koji koštaju mnogo.

Ipak, treba odati deci poštovanje i aplaudirati im. Teško je nositi se sa svim ovim stvarima. Ono što na kraju dobijamo kao gotov proizvod, jesu deca kojoj u budućnosti možete poveriti državu.


Održano je i takmičenje u rešavanju šahovskih problema. Kao i svake godine Branislav Đurašinović je spremio zadatke i razvrstao ih u tri kategorije do 10 godina, do 14 i do 18 godina.
Ovoga puta okupilo se oko pedesetak rešavača. Branislavu je u suđenju pomagao međunarodni sudija Dragoljub Racić.


Posle dva sata rešavanja došlo se i do najboljih.


Kod devojčica do 10 godina: 1. Vera Vujović 2. Lena Radenković
Kod dečaka do 10: 1. Vuk Ćirković 2. Mateja Fabijan 3. Miloš Pasula
Kod devojčica do 14: 1. Anđelija Baltić 2.Tamara Janković 3.Mila Radenković
Kod dečaka do 14: 1. Luka Veselinović 2. Aleksandar Kutanjac 3. Uroš Milutinović
Kod devojčica do 18: 1. Dunja Savić 2. Anđela Dinić 3. Julija Petrović
Kod dečaka do 18: 1. Jovan Božanić 2. Aleksandar Radojičić 3. Arsenije Košćal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading