KO JE ZURABI DATUNAŠVILI? Predsednik Gruzije ga tukao šipkom, on pobegao u Srbiju i doneo joj medalju!
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurab Datunašvili osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

To je ukupno šesto odličje za naš tim od početka Igara. 

Datunašvili je osvojio bronzanu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma, pošto je savladao odličnog Hrvata Ivana Hukleka 6:1.

Čovek koji je obradovao celu naciju rođen je u Gruziji i ima veoma neobičan životni put. 

Datunašvili ima 30 godina i za Gruziju je nastupao sve do 2020, kada je odlučio da promeni nacionalni tim.

Pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju.

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju.

U januaru 2019. godine Gruzujac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je prebijen metalnom šipkom.

KO JE ZURABI DATUNAŠVILI? Predsednik Gruzije ga tukao šipkom, on pobegao u Srbiju i doneo joj medalju!

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

 

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobednika proglasile vešestrukog prvaka sveta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobedu zaslužio Datunašvili.

Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze je učetvovao u incidentu. On je uleteo u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu.

On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Prvi nastup Zuraba Datunašvilija za Srbiju je bio na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a u izjavi za sajt ilovezrenjanin.com, pričao je o tome kako je Mihajl Kadžaja, reprezentativac Srbije iz Gruzije imao samo reči hvale o Srbiji i njihovom nacionalnom timu.

- Nakon incidenta u Gruziji, pričao sam s Mihajlom (Kadžajom), koji se takođe takmiči za Srbiju, tada sam rekao da želim napustiti Gruziju. Preporučio mi je Srbiju i rekao je da bi možda bili zainteresovani za mene. Spojio me je sa predsednikom rvačkog saveza, Željkom Trajkovićem, te sam odmah i došao ovde. Morao sam da napustim Gruziju, zato što tamo nisam više mogao da se takmičim - rekao je Datunašvilija, pa potom nastavio o svojoj nekadašnjoj reprezentaciji.

- Takmičio sam se za Gruziju šest godina i tamo sam i naučio da volim rvanje, postao sam bolji sporista i dva puta sam se takmičio na Olimpijskim igrama, ali treći put će biti pod zastavom Srbije. U Srbiji se osećam kao da sam uvek dobrodošao, velika je čast boriti se uopšte za ovaj nacionalni tim.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading