Diskvalifikovano 20 atletičara, jedna država posebno desetkovana!
EPA/STEVE DIPAOLA

Čak 20 atletičara od kojih deset iz Nigerije, dobilo je zabranu nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer nisu zadovoljili standarde antidoping kontrole van takmičenja, objavila je u četvrtak Jedinica za integritet atletike (AIU).

Tih dvadesetoro atletičara dolazi iz zemalja koje AIU svrstava u „A kategoriju“, odnosno smatra ih „visokorizičnim“, a čiji se predstavnici moraju podvrgavati testiranjima na doping tri puta u roku od tri meseca, uoči nekog velikog takmičenja.

Nigerija je najviše pogođena, jer je njenih desetoro, od ukupno 23 atletičara, dobilo zabranu nastupa na OI u Tokiju.

Agencija „Frans Pres“ doznaje, iz dobro obaveštenih izvora, da nigerijska sprinterka Blesing Okagbare, jedna od kandidatkinja za osvajanje naslova olimpijske pobednice na 100 m, nije na tom spisku.

Nigerijski atletski savez (AFN) u četvrtak je objavio saopštenje u kojem priznaje „neuspeh“ i preuzima odgovornost za svaki propust koji je doveo do ovih diskvalifikacija, ali dodaje da su svi nigerijski atletičari, koji žive u SAD obavili potrebna testiranja.

„Međutim, nekoliko atletičara koji su članovi američkog koledž sistema, testirano je, ali je AMA ocenila da ti testovi nisu sprovedeni u skladu sa potrebnim normama uzimanja i analize“, navodi AFN.

Ostale zemlje čiji su atletičari diskvalifikovani su Kenija (2), Belorusija (3), Etiopija (1), Maroko (1) i Ukrajina (3).

Dvoje kenijskih atletičara koji su isključeni, omogućili su da se pre službene potvrde učesnika OI, na spisak onih koji idu u Tokio uvede i svetski prvak na 1500 m Timoti Čerijot, koji je na kenijskim kvalifikacijama bio četvrti, na štetu Kamara Etijanga, drugog u kvalifikacijama.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading