Nikola Jokić
Foto: AP/AP/Jack Dempsey

 

Nema superstara u NBA ligi kao što je Nikola Jokić!

Nikola Jokić

AP/Jack Dempsey

 

Jokićev prosek u plej-ofu

29,9 poena
13,3 skoka
10,3 asistencije
53,8 odsto šut iz igre

Svi mi, njegovi ponosni zemljaci, to znamo, zna (valjda) i Kamerunac Embid da se nezasluženo kiti MVP počastima, a evo uči i cela kolevka košarke iz teksta o Somborcu koji je stigao nadomak šampionskog prstena. I da ne bude zabune, hvalospeve o Džokeru u najavi starta finalne serije Denver - Majami (naredna noć, 2.30, Arena Premium 1) nije napisao Srbin, a mnogi bi mogli, već Amerikanac. Specijalista za NBA, i to na zvaničnom sajtu najjače lige sveta.

Nikola Jokić i Džimi Batler

AP/David Zalubowski

 

Raspored finalne serije

Prvi meč, 2. jun (2.30): Denver - Majami. Drugi meč, 5. jun (2.00): Denver - Majami. Treći meč, 8. jun (2.30): Majami - Denver. Četvrti meč, 10. jun (2.30): Majami - Denver. Peti meč, 13. jun (2.30): Denver - Majami. Šesti meč, 16. jun (2.30): Majami - Denver. Sedmi meč, 19. jun (2.00): Denver - Majami.
NAPOMENA: Peti, šesti i sedmi meč eventualno

„Zašto je Srbin zvezda kakvu ovo takmičenje nije videlo?“, pita Met Bruks, i odmah daje odgovor:

„Ne skače gore-dole po parketu i ne divlja kroz odbranu kao Lebron Džejms. Ne uzima napregnute šuteve i ne zakucava preko protivnika kao što su to radili Dvajt Hauard ili Entoni Dejvis. Ne ruši protivnike rafalom trojki kao Stef Kari ili Dejm Lilard. Jednostavno nema nikoga i ničega s kim se Nikola može porediti. S istorijske tačke gledišta, on je mešavina Hakima Olajdžuvona, Lerija Berda i Stiva Neša. Njegov stil igre nije jedina stvar koja ga čini jedinstvenim. Njegova ličnost ga takođe odvaja od ostalih igrača danas u ligi.“

Nikola Jokić i Orlando Robinson

AP/Lynne Sladky

 

Sombor neće spavati

Somborci neće spavati naredne noći. Sokolski dom je mesto okupljanja zaljubljenika košarke iz Jokićevog rodnog grada. Pre gledanja meča iz Denvera u 22 sata je di-džej žurka.

U obimnom tekstu se, između ostalog, navodi i da je „Jokić tih, povučen, porodično orijentisan, s čudnim, ali jako smešnim smislom za humor.“

Nikola Jović

AP/Wilfredo Lee

 

Jović mora u školu

Nasuprot Jokiću, u timu Majamija biće mlađani zemljak i imenjak Jović. Koliko minuta će dobiti 19-godišnjak rođen u Lesteru, ostaje da se vidi. Po završetku finalne serije talentovanog košarkaša po povratku u Srbiju čeka završetak srednje škole!

„Sve oko sebe daruje dobrotom, ali čini sve da se to ne hvali previše i ne preuveličava. Ima mnogo više mudrosti od bilo kog čoveka od 28 godina. Nikad nije uplašen da kaže ono što misli, čak iako to možda nije po kalupu NBA lige. Jednostavno, uvek je iskren. Ne želi da se dodvorava televizijskoj publici, samo kaže ono što misli. I nimalo se nije promenio otkako je stigao, a to je zaista retkost u ovom poslu. Nikola brine o svima u kući, porodici, konjima... On je jednostavno takav.“

On je šampion NBA lige uskoro, ako bog da. Za četiri ili sedam utakmica, svejedno je. U stvari, bolje što pre da ima vremena za odmor, pa da povede Srbiju na svetsku titulu!

Komentari (0)

Loading