MOŽE LI DALAS DO TITULE Ko su predvodnici najvećeg iznenađenja lige, da li će se istorija ponoviti?
Tanjug/Ap

U Dalasu već mogu biti zadovoljni ovom sezonom. Ekipa je završila kao četvrta u regularnom delu sezone, sa 52 pobede na svom kontu. Takođe, trenutno traje borba za veliko NBA finale nakon mnogo godina, te je razloga za optimizam mnogo. A sve to zahvaljujući dečku iz Slovenije i sjajnoj timskoj igri.

Luka Dončić. Nema potrebe previše predstavljati ovog dečka. O njegovoj karijeri već znate dovoljno, ali hajde da krenemo od nekog profesionalnog početka. Sa samo 16 godina debitovao je za evropskog velikana poput Real Madrida i pokazao od čega je satkan. Unikaha je na delu videla golobradog dečaka koji je po ulasku na teren odmah pogodio trojku. Bio je to nagoveštaj velikih stvari. Nakon samo dve godine, usledila je njegova MVP sezona. Dončić je te sezone razbio sve i svakoga. Na timskom planu osvojena je Evroliga i ACB liga, dok je Slovenac pokupio nagrade poput priznanja za najboljeg mladog igrača i MVP - a ACB lige, kao i MVP - a Evrolige. Bio je spreman za NBA, a tamo je bilo izuzetno skeptičnih.

Mnogi su smatrali da ne može preneti taj nivo igre na NBA parkete. Upravo to je bio jedan od razloga zašto su ga u noći drafta preskočili Finiks Sansi i Sakramento Kingsi. Ispostaviće se to kao jedna od najvećih greški u istoriji drafta. Dalas nije propustio priliku i poučeni iskustvom Dirka Noviskog odlučili su da pruže šansu Slovencu. Nagrada je odmah stigla, s obzirom da je nakon par mečeva bilo jasno da je Dončić klasa kakva se retko viđa. Nagrada za rukija godine završila je na njegovim već natrpanim policama, a Mavsi su igrali sve bolje. Usledile su tri renesansne godine za Luku, s obzirom da je zabeležio tri ol - star nastupa, dok je u poslednje dve godine uvršten i u najbolju petorku najjače lige na svetu. Ove godine je nadmašio sebe. Lukina magija je oduševila ligu, a sve je kulminiralo u plej - ofu. Svojom "Džordanovskom" statistikom ostavljao je navijače bez teksta, a posebno je impresivna bila partija u sedmom meču protiv Finiks Sansa. Pritisak pred utakmicu bio je ogroman, "win or go home" u vrućoj Arizoni, ali Dončić se nije dao uplašiti. Pritisak je ono što ga hrani i još jednom je to dokazao. Čak 35 poena, 10 skokova i četiri asistencije, uz pobedu od 30 razlike. Da li je potrebno nešto dodati? Luka je specijalan.

Ipak, Dončić ove godine ima zaista dobru podršku saigrača. Kao jedan od najboljih poteza uprave kluba može se okarakterisati odluka da se reše Kristapsa Porzingisa, koji je krenuo put Vašingtona, a iz "Di - Sija" stigli su Davis Bertans i Spenser Dinvidi. Upravo ovaj drugi je otkrovenje i krađa sezone. Spenserovi kvaliteti nikada nisu bili upitni, ali hronični problemi sa povredama sputavali su nekadašnjeg člana Bruklina i Detroita da pokaže svoj puni potencijal. Svojevremeno je u Netsima bio jedan od cenjenijih igrača lige, ali kidanje ligamenata, kao i povreda ramena učinile su svoje. Ipak, u Dalasu proživljava drugu mladost, a poslednji meč protiv Sansa i 30 poena kao Lukina desna ruka mnogo govore.

Kada pričamo o Lukinim pomoćnicima u red najbitnijih definitivno spada Džejlen Branson. Dečko rodom iz Nju Džerzija igra sezonu iz snova za sada. U svojoj trećoj NBA godini Branson beleži fenomenalnu statistiku i nalazi se na proseku od oko 16 poena, četiri skoka i pet asistencija. Džejlen je biran kao 33. pik i do statusa zvezde morao je zaobilaznim putem. Prekretnicom njegove karijere može se smatrati deo sezone kada je Dončić zbog povrede bio van stroja, a Dalas na čelu sa Bransonom vezao 18 pobeda. Tada je svima bilo jasno da je plejmejker kapacitet za velike stvari. U njegove kvalitete su se ove godine najbolje uverili u Juti, kada je u prva dva meča četvrtfinalne serije postigao 65 poena, od čega 41 u drugom meču postavivši rekord karijere. 

Dalas je ponovo onaj stari. Džejson Kid je doneo ratnički mentalitet, a Luka eleganciju i neophodan kvalitet. Ekipa je sklopljenja od velikog broja ratnika koji su spremni da uskoče u svakom momentu i pomognu ekipi, dok individualci poput Dinvidija i Bransona mnogo pomažu samom Dončiću. Ono što je svakako činjenica jeste da je ova generacija vratila nadu u Dalas, navijači opet pune dvoranu, a mnogi priželjkuju senzaciju sličnu onoj iz 2011. godine. I tada su Mavsi krenuli kao autsajderi, a na kraju su završili okićeni NBA prstenom i to predvođeni Evropljaninom. Možda je sada trenutak da se istorija ponovi, a priliku da to dokažu Dončić i družina će imati protiv Golden Steja, koji važi za favorita. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading