Dangubić i Rejes
Profimedia
Dangubić i Rejes

Profimedia

Dangubić i Rejes, Foto: Profimedia

- Jesu Madriđani apsolutni favoriti, ali ni košarkaši Zvezde nisu papci! Beograđani trenutno igraju najbolje u Evropi i ako iko može da iznenadi Real, onda je to naš predstavnik. Svesni su svi u taboru crveno-belih da im je za novi podvig potrebno da slavnog domaćina svedu na 70 poena. Žargonski rečeno, moraće da uštroje najbolju napadačku ekipu Evrope. Ništa nije nemoguće, pa čak ni to da u finalu fajnal fora vidimo baš ova dva tima - na spektakularan način, s puno emocija, u razgovoru za „Alo!” najavljuje derbi 25. kola legendarni košgeter Dražen Dalipagić (65), čovek koji je odigrao po sezonu i za Real i za Crvenu zvezdu.

Praja je, zapravo, prvi igrač iz Srbije koji je obukao beli dres slavnog madridskog kluba. Bilo je to 1982. godine, a pre njega je sa prostora bivše Jugoslavije titulu kraljevića imao samo Mirza Delibašić. Kasnije su došli Dražen Petrović, Dejan Bodiroga, Aleksandar Đorđević. Kinđe i Praja, čuveni reprezentativni tandem, odigrali su svega jednu zajedničku sezonu u Realu, ali dovoljno da se i danas njihova imena u Madridu izgovaraju sa strahopoštovanjem. Dalipagić je tada nastupao samo u Kupu šampiona, ali njegov učinak se nije spuštao ispod 25 poena po meču.

Dražen Dalipagić

Marko Metlaš

Dražen Dalipagić, Foto: Marko Metlaš

- Dugo sam nosio dres Partizana, prelepo mi je bilo u Veneciji i u Udinama, ali merak je bio igrati u velikom Realu. Tako je i sadašnjim generacijama. To je klub koji je oduvek želeo najveće igrače u svojim redovima. Decenijama su im na klupi sedeli španski stručnjaci, ali su i oni morali da dovedu srpske trenere, poput Željka Obradovića i Božidara Maljkovića. Poziv Reala se ne odbija, to priznanje dobijaju samo najbolji. Kroz taj klub su prošle mnoge legende evropske i svetske košarke i igrači Zvezde će imati posebnu inspiraciju. Skinuti skalp Realu, posebno u Madridu, ne dešava se tako često i baš to može dodatno da utiče na Beograđane. Želim im svu sreću! Praja, za razliku od pojedinih partizanovaca, ne stidi se činjenice da je nosio i dres ljutog rivala - Crvene zvezde.

- Kao rođeni Mostarac, ja sam, zapravo, navijač Veleža. U tom klubu, na stadionu koji je bio svega stotinak metara od moje kuće, trenirao sam fudbal. Košarkom sam počeo da se bavim tek kao 19-godišnjak. Partizan sam zavoleo igrajući za njega čitavu deceniju, ali nisam imao problem da na kraju karijere, u 39. godini, odigram jednu sezonu u Crvenoj zvezdi. Ta moja odluka nije bila vezana za novac, već za prijateljstvo sa tadašnjim trenerom Mokom Slavnićem. Dakle, ni danas nemam problem da kažem da bi mi bilo draže da pobedi Crvena zvezda, a ne Real - završio je Dalipagić.

Komentari (1)

Ja volim Zvezdu

10.03.2017 07:47

Zelim mojoj Zvezdi svu sreću večeras, ali...