Stratos Perperoglu
Vladimir Markovic
Stratos Perperoglu

Vladimir Markovic

Stratos Perperoglu, Foto: Vladimir Markovic

Bila je to 2011. godina, a Stratos Perperoglu je živeo jedan od lepših momenata u karijeri jer je upravo osvojio drugu Evroligu sa Panatinaikosom.

Kasnije je otišao u posetu porodici u SAD-u, a u povratku, tokom dugačkog avionskog leta nazad za Grčku, desilo se nešto što je moglo da mu završi karijeru u 27. godini. Vraćao se kako bi se priključio pripremama Grčke za Evrobasket 2011. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

"Sedeo sam u avionu i nisam ustajao sve vreme tokom leta. Kada smo sleteli, osetio sam bol u desnoj nozi baš u momentu kada sam ustao sa sedišta", priseća se Perperoglu u razgovoru za sajt Evrolige.

Do tada nije osetio takve simptome, pa je mislio da su mu se mišići malo ukočili zbog dugog sedenja. Ipak, kako i sutradan bol nije prestajao, već se i povećao, uključili su se alarmi.

"Srećom, sutradan smo imali preglede u reprezentaciji i pitao sam doktora da mi proveri list. Uradili smo magnetnu rezonancu i nije se ništa pokazalo. Doktor je predložio da proverimo vene, za svaki slučaj. Učinili smo to i doktor mi je rekao - ´Ne pomeraj se! Vene su ti začepljene, stanje je ozbiljno".

Filip Čović i Stratos Perperoglu

Alo! M.Metlaš

Filip Čović i Stratos Perperoglu, Foto: Alo! M.Metlaš

Saznao je u tom momentu da pati od venske tromboze, ugruška krvi koji se obično formira u nogama. Visoki ljudi imaju povećan rizik od ovoga ako ne poduzmu mere predostrožnosti, kao što je ustajanje i učestalo kretanje. Taj problem kada se pojavi može izazvati bol, oticanje ili oba, ali može da se dogodi i bez simptoma. Ako se ne otkrije, ugrušak može da ode do srca ili pluća, što već dovodi do ozbiljnih oštećenja.

Razmišljajući tako, Perperoglu može da kaže da je imao sreće što ga je tada noga zabolela.

"Znao sam o tome jer je i moj otac imao sličan problem. Ali, bio sam vrlo neprijatno iznenađen jer sam imao 26, 27 godina tada. Osećao sam se kao da me je neko udario čekićem kada sam čuo te vesti", priseća se Stratos.

Zbog svega toga je Perperoglu morao da pauzira oko šest meseci.

"Dali su mi odmah razređivač krvi i morao sam da ostanem u bolnici oko desetak dana. I zbog toga nisam mogao da igram. Bio je problem u slučaju da dobijem udarac jer bi to moglo da pokrene unutrašnje krvarenje".

Stratos Perperoglu

AlO/ Marko Metlaš

Stratos Perperoglu, Foto: AlO/ Marko Metlaš

Sve te sedmice odsustva su zabrinule Perperoglua.

"Iskreno, nisam znao da li ću više igrati ponovo. Čuo sam priče drugih igrača koji su imali to što sam ja imao, i to sve može da ugrozi karijeru".

Prve sedmice oporavka je proveo u bolničkom krevetu. Posle toga je mogao da šeta i trči. Posle tri meseca je počeo da trenira, ali to je morao da čini - sam. Mali udarac je mogao da bude problematičan zbog unutrašnjeg krvarenja. Nije smeo da igra sa saigračima.

"Predviđao sam i jako sam očekivao povratak na parket. Bila je to teška sezona za mene, ali mi je to sve pomoglo sa mojom verom u Boga. Morao sam da mu verujem i pomogao mi je da prebrodim taj period. Mnogo puta uzimamo u životu stvari zdravo za gotovo. Tako sam i ja činio sa karijerom. Mislio sam da treba da igram zauvek", rekao je Stratos.

Srećom po njega i ljubitelje košarke, njegova karijera i dalje traje, a Stratos igra drugu sezonu u Crvenoj zvezdi. Ove se vratio ponovo u Evroligu i dao 15 poena Panatinaikosu u Atini.

Kada se gleda zdravlje, srećniji je nego ikada. Posle svega što mu se dogodilo imao je provere narednih nekoliko godina, ali sve deluje da je ostalo iza njega - na sreću bez posledica.

Klub objavio saopštenje o novom pravilniku Evrolige koji se odnosi na ponašanje navijača!

AUTOR: Alo.rs/ S.I. DATUM I VREME: 09.10.2019. 17:47 KK Crvena zveda u četvrtak od 19h u hali "Aleksandar Nikolić" dočekuje ekipu Fenerbahčea u okviru 2. kola Evrolige. Media Day KK Crvena zvezda, Foto: ALO Foto: Marko Metlas U prvom meču crveno-beli su na gostovanju u Grčkoj poraženi od ekipe Panatinaikosa, pa će im meč protiv tima Željka Obradovića biti prvi kod kuće, a i prilika da upišu prvu pobedu.

"Svaki put kada imam povredu, kao što je to bilo prošle sezone, kada sam pokidao mišić lista, kažem doktorima da provere vene, čisto da budem siguran", kaže Perperoglu.

"Trudim se da vodim računa o ishrani. Kada imam dugačke letove, nosim posebne čarape, uzimam i ponekad razređivače krvi čisto radi opreza. Svestan sam toga i pokušavam da se zaštitim", rekao je Perperoglu.

BONUS VIDEO:

Fudbaleri Zvezde pozdravljaju navijače na Jarinju