Mundobasket 2019
Alo/Marko Metlaš
Srbija - Španija

ALO Foto: Marko Metlas

Srbija - Španija, Foto: ALO Foto: Marko Metlas

Na Eurobasketu 2021. godine okupiće se 24 tima sa Starog kontinenta, a danas je objavljen logo za ovo takmičenje!

Ovaj šampionat biće odigran od 17. avgusta do 3. septembra 2021, a četiri zemlje će biti domaćini ovog turnira - Nemačka, Gruzija, Češka i Italija.

Na novom logou prikazani su mnogi košarkaški elementi koji su 'upakovani' na pehar namenjen šampionu koji nosi ime Nikolaj Semaško, po nekadašnjem potpredsedniku FIBA.

"Lansiranje logotipa predstavlja uvod u kvalifikacije za Eurobasket 2021, koje kreću u februaru 2020. godine. Logo su zajedno izabrale četiri zemlje domaćina. lepo je videti da je partnerstvo te četiri države sjajno započelo i verujemo da ima potencijala da se njihova zajednička organizacija pokaže kao najuspešnija do sada", rekao je izvršni direktor FIBA Evrope, Kamil Novak.

"Orlovi" će pokušati da osvoje dugoočekivano zlato! Srebrna era sa Aleksandrom Đorđevićem je završena, sad počinje era Igora Kokoškova koji je preuzeo funkciju selektora Srbije, nakon što je Sale posle Mundobasketa rekao da se povlači iz reprezentacije!

Reprezentacija Srbije igraće u kvalifikacionoj grupi E, a rivali su nam Finska, Gruzija i Švajcarska! Prvi meč odigraće 20. februara, kada će gostovati selekciji Finske.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati prve tri ekipe iz svake grupe, izuzetak su one grupe u kojima se takmiče reprezentacije koje su domaćini ovog takmičenja, takav slučaj je i sa našom grupom pošto se Srbija nalazi u grupi sa Gruzijom!

Ovo je ujedno treće takmičenje koje će zajednički organizovati četiri zemlje! Prvi put je tako organizovano 2015.  (Francuska, Nemačka, Hrvatska, Letonija), a potom i 2017. godine  (Turska, Finska, Izrael, Rumunija).