Nikola Peković
Emil Čonkić
Nikola Peković

O. Bunić

Nikola Peković, Foto: O. Bunić

Doskorašnji predsednik crno-belih, koji je na navažniju funkciju stupio septembra 2015. godine, juče je zvanično podneo ostavku. Za vreme svog mandata nije osvojio nijedan trofej, ali i pored svega, prema saznanjima “Alo!”, tek sada je u Humskoj zavladala panika. U ovom trenutku ni izbliza ne postoji rešenje - ko bi smeo i mogao da preuzme rukovođenje Partizanom.

Peković je naveo da je preuzeo klub u teškoj situaciji uz dug od 6,5 miliona evra, a zahvalio se na pomoći Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću “bez čije pomoći bi rad na finansijskoj stabilnosti kluba bio neuporedivo teži”.

- Prvo i osnovno, bilo je da uz 6,5 miliona evra duga pronađemo način na koji bi klub mogao da funkcioniše i istovremeno, postepeno, smanjuje dugovanja koja su se gomilala godinama unazad. Od samog starta, uz moje lično finansijsko ulaganje, započeli smo sa konsolidacijom kluba. Za manje od dve godine, dug je smanjen za blizu dva miliona evra. Svestan da zbog obaveza, u ovom trenutku više nisam u mogućnosti da se 24 časa dnevno posvetim Partizanu, odlučio sam da postupim odgovorno i na jedini način koji smatram ispravnim, a to je da podnesem ostavku i mesto ustupim nekome ko će biti u stanju da se 100 odsto posveti klubu - rekao je Peković.

Aleksandar Džikić

Marko Metlaš

Trener napustio Partizan Aleksandar Džikić, Foto: Marko Metlaš

 

Legendarni as Partizana Dražen Dalipagić smatra da je Peković ostavio pozitivan trag u klubu.

- Nisam upućen u dešavanja u Partizanu ali ako je Peković smanjio dug za dva miliona evra, onda je napravio dobru stvar, a rezultati u ABA ligi su ove sezone bili solidni. Njegov naslednik bi trebao da radi da još više smanji dug kluba. Ako bi se našle pare i doveo dobar trener, mogla bi se stvoriti kvalitetna ekipa konkurentna za vrh ABA lige - ističe Praja.

On ima objašnjenje zbog čega svi beže od funkcije predsednika Partizana.

- Niko ne želi da bude predsednik kluba sa dugovima, kad ne može redovno igračima i zaposlenima da isplati pare. Kada sam ja igrao u Italiji u svim klubova za koje sam nastupao budžet se znao pre početka sezone, što sa Partizanom nažalost nije slučaj - naglašava Dalipagić, koji ima profil osobe koja bi trebalo da preuzme funkciju prvog čoveka kluba.

Dražen Dalipagić

Marko Metlaš

Dražen Dalipagić, Foto: Marko Metlaš

- Najbolje bi bilo kad bi novi predsednik bio neko iz privatne firme koja dobro stoji. On ne mora da se razume u košarku, već da obezbeđuje novac za klub ali ne znam da li sada ima takvih firmi kod nas. Mislim da sada ne dolazi u obzir da to bude neki političar iako je Partizan bio uspešan kad ga je vodio Ivica Dačić. U finansijskoj krizi su sada svi vodeći klubovi iz ABA lige. Ne moraju Partizan i Zvezda uvek da budu prvi u našoj ligi i igraju Evroligu. Vremena se menjaju, setite se šta su nekad bili Inter i Milan u Italiji i Evropi, a gde su sada. Ako obezbede pare i imaju najbolji tim neka titulu u Srbiju uzmu drugi, na primer Mega ili Konstantin - zaključio je Dalipagić.

Partizan će igrati u Evrokupu

Košarkaši Partizana definitivno će naredne sezone igrati u Evrokupu, potvrdio je Bord drugog po rangu ULEB takmičenja. Crno-beli su među 24 tima iz 12 zemalja, koji će se boriti za trofej i direktno mesto u Evroligi. Na ovaj način, samo nekoliko sati posle ostavke predsednika Nikole Pekovića, Partizan se vratio pod okrilje ULEB-a, nakon što je prošle sezone zbog pritiska FIBA i KSS nastupao u FIBA Ligi šampiona. UČESNICI EVROKUPA: Partizan, Cibona, Budućnost, ASVEL, Limož, Ulm, Bajern, Alba, Hapoel Jerusalim, Trento, Ređo Emilija, Torino, Lietkabelis, Lijetuvos, Zenit, Lokomotiva, UNIKS, G.Kanarija, Andora, Bilbao, Darušafaka, Galatasaraj i Tofaš.