Goran Vesić, Nebojša Čović, Božidar Maljković
OKS
Goran Vesić, Nebojša Čović, Božidar Maljković

OKS

Goran Vesić, Nebojša Čović, Božidar Maljković, Foto: OKS

Povod za sastanak bila je inicijativa Božidara Maljkovića da legendarni košarkaški stručnjak Aleksandar Nikolić dobije spomenik ispred sportske hale koja sada nosi njegovo ime. Maljković je takođe inicirao i promenu naziva legendarne sportske hale koja je do 2016. godine nosila naziv “Pionir”, dok se od tada zove prema jednom od najzaslužnijih ljudi za razvoj košarke u Srbiji i regionu, profesoru Nikoliću.

– Ako je Aca profesor, otac, kako sam ga ja nazvao patrijarh srpske košarke, onda mu je mesto u hramu, a Pionir jeste hram srpske ali i evropske košarke – izjavio je svojevremeno Maljković, prilikom promene naziva hale.

Aleksandar Nikolić je rođen 28. oktobra 1924. u Sarajevu. Bio je igrač Partizana, Crvene zvezde, Željezničara iz Čačka i BSK-a, a kao trener i selektor reprezentacije Jugoslavije. Nikolić je više decenija učio kako igrače, tako i trenere košarci. U trenerskoj karijeri, Aleksandar Nikolić je vodio Partizan, OKK Beograd, Padovu, Crvenu zvezdu, Ignis, Fortitudo, Borac, Virtus, Veneciju, Skavolini i Udine.

Nikolić je preminuo 12. marta 2000. u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

PROČITAJTE JOŠ: