Nebojša Čović
youtube/Tanjug
Nebojša Čović

youtube/Tanjug

Nebojša Čović, Foto: youtube/Tanjug

Prvi se obratio novinarima predsednik kluba Nebojša Čović: 

"Zvezda nema nameru bilo šta da politizuje što se dešava u Crnoj Gori. Zvezda je vezana za Srbiju i nije lako i nije problem zaključiti koliko Zvezda i učešće crveno-belih u ovakvim situacija može da bude stavljeno u političke insinuacije. Čim smo primetili šta se dešava a poučeni onim što se dešavalo stupili smo u vezu sa našim bezbednosnim organima" - počeo je svoje obraćanje Nebojša Čović, otkrio je da su se razgovarali i sa predsednikom ABA lige:

"Stupili smo u kontakt sa bezbednosnim organima, ne da bismo se pokrivali državom. Stupili smo u kontakt i sa predsednikom ABA lige, gospodinom Domagojem. U dopisu smo mu napisali rizike koji postoje. Tada je procena bezbednosne situacije bila: "Ne može se isključiti mogućnost incidenata na nacionalnoj osnovi". To se odnosilo na igrače, stručni štab, navijače. Sa time smo upoznali ABA ligu, smatrajući da ćemo dobiti podršku".

Potom se osvrnuo na nerede u Kataloniji i uporedio ih sa onim u Crnoj Gori:

"Setite se pre mesec dana kada je trebalo da se igra fudbalska utakmica između Barselone i Reala. U roku od pola sata - sat su se klubovi dogovorili da se utakmica pomeri".

Crveno-belima sledi težak raspored u sledećoj godini:

"Sportski gledano, Zvezdi je odgovaralo da se igra danas. Očekuje nas zgusnost raspored zbog Evrolige, dok Budućnost igra samo ABA ligu. Naši ljudi su pronašli mogućnost da bismo mogli da igramo 24. febraura. Ovo je viša sila i ne ugrožava se regularnost takmičenja".

"Trebalo je sinoć da otputujemo. Odložili smo zbog događaja u Podgorici, ne želeći da pravimo dodatnu atmosferu. Kao što znate, stigao je do nas dopis Budućnost da će hala imati 7.500 gledalaca i da su svi identifikovani i ako naprave nešto da će snositi ličnu odgovornost. Pa vi vidite šta to znači. Na dopis ABA ligi nismo dobili odgovor" - rekao je Čović koji je otkrio da nije dobio ni odgovor Predsedništva!

Nebojša Čović

youtube/Tanjug

Nebojša Čović, Foto: youtube/Tanjug

Crvena zvezda je tražila novu bezbednosnu procenu u 9:51, koja je poslata i direktoru ABA lige, u ovoj proceni se zaključuje:

"Sva raspoloživa saznanja ukazuju na ugroženost igrača, stručnog štaba i simpatizera. Niko nama nije naložio da ne idemo, ostavljeno nam je da procenimo i odlučimo. Niko nije želeo da preuzme rizik, to je nama ostavljeno" - oktrio je Čović koji se nadovezao: "Jedna razbijena glava je mnogo vrednija od bilo kakve utakmice".

Čović se podsetio 15. aprila kada je Zvezda pred treću utakmicu u Podgorici zatažila od MUP-a da obezbedi pet pripadnika policije da ih prati:

"Rekli su da nema potrebe za to, zato što je crnogorska policija garantovala sigurnost! Setite se kako je to bilo u redu. Učesnici u neredima su bili pripadnici policije i nacionalne bezbednosti. Pripadnici policije i ANB su silazili na teren. Pored Veljovića, koji je tada bio direktor policije. Bio je gospodin Lazović čiji je sin tukao navijača Zvezde. Sin ministra unutrašnjih dela Amar Muhodžić. I kako da donesemo drugi zaključak? Kako da preuzmemo rizik?" - pita se predsednik Zvezde, koji je otkrio da je klub pokušao da ostvari kontakt sa podgoričkim klubom:

"Zašto bi svi zajedno rizikovali? Zašto bi i Budućnost i mi bili deo toga što se dešavau Crnoj Gori. Ja želim da se to smiri i da se prevaziđu problemi, ali ne želim da se Zvezda uključi u to! Ovaj tvrd stav Budućnosti nije baziran na sportu, predsedništvo nije donelo nikakvu odluku, jer ABA liga još nije dobila direktora. Zvezda je jako puno uložila u stvaranje ABA lige, dala je svoju logistiku, menadžment, znanje, budite sigurni da nama nije u interesu da rušimo regionalnu ligu, niti smatramo da je to perspektiva, niti možemo da trpimo neki presing, silu, na prebacivanja da radimo nešto ispod žita. Jedina naša želja je da ne učestvujemo u svemu što se dešava u Crnoj Gori. Ne znam u čemu je problem da se nešto promeni 10-15 dana, nikakvo nadmudrivanje, ali ne možemo da imamo poverenja u neke ljude nakon svega što su nam uradili".

"Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj, da primenjuju propozicije da se neka ekipa nije pojavila, što je van rezona. Prave se razne neprincipijelne koalicije. Džabe vam i Evroliga i ABA liga, ako treba da budemo učesnici sukoba. Najbolji pristup je ovaj, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnosti od ovoga" - zaključio je Čović koji je dao reč direktoru Crvene zvezde  Filipu Sunturliću!

KK Crvena zvezda

youtube/Tanjug

KK Crvena zvezda, Foto: youtube/Tanjug

"Koliko god da kolege iz Budućnosti dobro organizuju utakmicu, oni ne mogu da garantuju šta će se desiti u dvorani! Prošle godine Budućnost je igrala Evroligu, a ove Zvezda. Ako izađemo na teren u Evroligi i suprotstavimo se jačim rivalima, onda nam nije problem ni da izađemo u Podgorici na teren i da odmerimo snage. Naš predlog da odložimo za neki period, predvideli smo 24. februar kao idealan datum, iako je nama zgusnut raspored, rekli smo u narednih mesec dana da možemo da odigramo kada god, samo da osluškujemo situaciju u Podgorici. Mislim da ABA liga ne može da bude zadovoljna ovim ishodom situacije. Naš predlog je da nađemo način da odigramo utakmicu i da se držimo sporta, jer ova situacija može da utiče na budućnost regionalne košarke. Jedan predlog za novi datum je nešto što je sasvim normalno u ovoj situaciji. Ako su mogli Barselona i Real da odigraju utakmicu u "nadoknadi vremena", što ne možemo i mi. Zdravlje je bitnije od svega. Molimo vas za razumevanje. Košarka je nešto gde treba da se odmeravamo i da pokažemo ko je bolji. Naše namere su da igramo košarku, da učestvujemo u plej-ofu i to kao klub podvlačim" - rekao je Sunturlić .

Nebojša Čović se nadovezao:

"ABA liga nije htela da preuzme nikakav rizik, prosto imamo dve različite procene za garanciju bezbednosti! Vrlo otvoreno kažem da mi u to ne možemo da verujemo, iako znam da bi Budućnost učinila sve da utakmica protekne u regularnom toku!" 

"Ne bih znao kako bi ABA liga izgledala bez Zvezde, ne želim na vašu temu da diskutujem, da se zamene teze kako Zvezda želi da izađe iz regionalne lige!"

"Filip Sunturlić je imao direktan kontakt sa gospodinom Bokanom i nisu uspeli da se dogovore. Mi bismo svaku odluku Predsedništva poštovali, čak i da su rekli da moramo da igramo, ali znate čija bi onda odgovornost bila?! Ali, svi beže od ogovornosti! Da zaključim, niti nam je država zabranila, niti bilo kakva agencija, to je odluka Zvezde, na osnovu bezbednosnih rizika koje smo dobili."

Na pitanje da li je moguće da se meč registruje službenim rezultatom rekao je:

"Ne želim da najavljujem hipotetički šta će biti, pustimo da vidimo šta će biti. Ja se nadam da će preovladati razum i odgovrnost čelnih ljudi. Nekada moraju da se donesu i odluke koje moraju da budu teške. Zvezda je svojevremeno donosila teške odluke, obezbedila velika sredstva, čak smo i obezbedili ABA ligu 2, kada radite takav posao, morate da shvatite da morate da donosite odluke koje su teške i nisu popularne".

Potom se ponovo obratio direktor kluba Sunturlić:

"Gospodin Bokan nas je očekivao na utakmici, pozivao se na pismo policije koja garantuje da će sve biti kako treba, što je u suprotnosti sa bezbednosnom procenom koju smo mi dobili! Ja razumem da kada pristaneš na nešto tamo, moraš toga da se držiš, ali nadam se da možemo da odigramo jednu košarkašku utakmicu, jer svima odgovara da se ta utakmica nekad odigra u narednom periodu. Razgovor nije imao epilog koji smo želeli, da on shvati na prvu. Nadam se da će sada poslušati moj apel, da će biti razuman i da će preko ABA lige dogovoriti jedan termin da vidimo ko je bolji.."

Čović je istakao da Zvezda imali veliki broj navijača u Crnoj Gori:

"Zvezda ima jako puno navijača u Crnoj Gori i to je još jedan od razloga zbog kojeg nismo želeli da budemo dole. Tu se vrlo lako prave manipulacije. Srbija destabilizovala ovoga, onoga. Mi kao Zvezda ne želimo uopšte da učestvujemo u tome. Nismo želeli da preuzmemo rizik za bilo kog povređenog čoveka. Možemo da ispadnemo i žrtva, ali ja se ne bojim takvih stvari, apelujem da se dozovemo razumu! Ni kao inženjer nisam nikada ništa rušio, već sam gradio. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i postojaće i nadživeti sve lige. Nama nije bilo do nadmudrivanja niti bilo kakve svađe, već da dva kluba budu isključena iz svega što se zove političke manipulacije i sve u šta mogu da se pretvore političke utakmice.".

Konferencija je završena, Nebojša Čović je poželeo srećne praznike na kraju obraćanja!

Utakmica između košarkaša Budućnosti i Crvene zvezde u Podgorici definitivno se neće igrati večeras, potvrđeno je Tanjugu iz kluba.

Crvena zvezda je za 16.30 zakazala konferenciju za medije na Malom Kalemegdanu na kojoj će biti predsednik kluba Nebojša Čović i članovi menadžmenta.

Tim Dragana Šakote nije otputovao za Podgoricu ni drugim dnevnim letom jer klub nije dobio garancije za bezbednost u trenutku kada je nestabilna situacija u Crnoj Gori, pored toga što su ranije dueli dva tima donosili mnogo tenzije i ispada navijača.

Utakmica 13. kola ABA lige Budućnost - Crvena zvezda trebalo je da se odigra večeras od 18 sati u hali Morača.

Komentari (1)

midnightwalker

30.12.2019 17:36

Pojte sad ; IZAĐI MALA, A MOŽE I IZAĐi ĆOKI , PREPAO TE BOKI !