DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA "ALO!" O bajci koja traje, otkrio šta mu je rekao Željko i kako je bilo pokoriti Ljubljanu
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Ono kada snovi postanu stvarnost. Upravo ova rečenica mogla bi da se pripiše turskoj ekipi Burse, koja živi svoj san. 

Tim koji je važio za autsajdera u košarkaškom Evrokupu, zauzeo tek sedmo mesto u grupnoj fazi, došao je do polufinala i ima prilku da se ravnopravno bori za plasman u Evroligu u koju će se gotovo sigurno plasirati pobednik ovog takmičenja. 

Trener Burse Dušan Alimpijević, srdačno se odazvao pozivu i u prijatnom razgovoru za Alo! i izneo je svoje utiske o sezoni, koju ni on sam nije očekivao da će ovakva biti, ali da kada veruješ, čuda su i te kako moguća. 

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA

Foto: ALO/Marko Metlaš

 

Pre svega čestitke. Kakve utiske nosite iz Ljubljane? Neverovatan meč, još jedan u nizu koji ste dobili pred punom dvoranom gostujućeg tima. 

- Zaista veče za pamćenje. Još jedna infarkt završnica. Ali kada se boriš i veruješ u to što radiš, rezultati sami dolaze. Što se samog meča sa Cedevita Olimpijom tiče, zaista smo dobro pripremili ovu utakmicu.Sve zamišljeno smo sproveli u delo. Imajte na umu da smo vodili čitavih 35 minuta, a gubili samo pet. Kraj je bio takav kakav je bio. Stigli su nas uz podršku skoro 13.000 navijača. Poslednji napad nije bio lak za gledanje. Srećom po nas, Pulen je pogodio trojku, ali je vreme isteklo i to nas je odvelo u polufinale. Svi u hali su slavili, a ja sam odmah video da šut nije upućen na vreme. Ali mi smo pobedili i Partizan pred skoro 20.000 ljudi, ekipa smo koja se nikada ne predaje. 

Čini se da je upravo ta utakmica sa Partizanom motivaciono podigla ekipu i dovela do toga da ova Bursina nestvarna sezona u Evrokupu i dalje traje?

- Apsolutno ste u pravu. Ta utakmica u "Areni" pred skoro 20.000 ljudi...to je nešto što je teško opisati. To kao trener treba da doživite. Izaći na parket i voditi ekipu protiv koje je 20.000 duša, to je u najmanju ruku teško. Ja sam govorio mom timu da treba iz takve atmosfere da izvuku najbolje iz sebe, što su oni i uradili. Znate kako, izaći pred toliki broj navijača Partizana, to vam je kao da ste kod zubara. Takav jeziv osećaj imate. Ali kao što sam već rekao malopre, nikada se ne predajemo. Dobiti dve ekipe zaredom pred ukupno 30 i nešto hiljada ljudi, to nije mala stvar. 

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA

Alo.rs

 

Neposredno po završetku utakmice, šta Vam je gospodin Željko Obradović rekao? Da li ste pričali sa njim posle meča? 

- Šta reći za tog čoveka. Gospodin Željko Obradović je košarkaška veličina. Najbolji trener u Evropi svih vremena. Mi mladi treneri treba da se ugledamo na njega. On je neko ko nas uči disciplini, vrednom i marljivom radu. I ja dosta toga mogu da naučim od njega. Toliko toga je osvojio u svojoj karijeri. Posle meča sa Partizanom, zagrlio me je i čestitao na velikom uspehu. On je uvek korektan što se toga tiče, sportski zna da podnese poraz i da čestita protivniku. Kasnije posle meča se nismo čuli, što je i razumljivo, znam koliko mu je teško pao poraz. On živi za Partizan i želi da ga vrati u Evroligu. Ali, ne zaboravite da Partizan ima najmlađi tim u proseku u Evrokupu. Ti momci su dobri igrači, ali treba vremena da to sve dođe na svoje. Nije Željko ovde došao na godinu dana. On je ovde stigao na duži period da uigra ovu ekipu i ostvari zacrtani cilj, a to je Evroliga. 

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

 

Vidimo veliki broj iznenađenja u plej-ofu Evrokupa. Brojni favoriti su ispali, a oni koji to nisu bili, došli su do završnice, uključujući Vaš tim. Kako to komentarišete? 

-Tako je. To je pre svega zato što imamo takav plej-of kakav imamo. Igra se samo na jednu utakmicu. Neko će reći da to nije pravedno, ali tako je kako je. Ko bude koncentrisaniji u tom meču, proći će u narednu fazu. Jeste surovo, ali tako je koncipirana ova sezona. Pored Partizana čija je eliminacija za mnoge najveća senzacija, ja bih tu dodao i dva španska tima, Huventud i Gran Kanariju, ali i ekipu Budućnosti od koje se takođe očekivalo da će doći do završnice, ali eto, ispali su od Andore. 

Upravo je Andora Vaš sledeći rival u borbi za finale Evrokupa. Da li ste već krenuli da se pripremate za taj meč? 

-Nismo još. Tek nam se polako sležu utisci iz Ljubljane. Ali nemamo vremena za slavlje. Uskoro počinjemo sa pripremama za taj meč. Oni su ekipa koja je pobedila Partizan u grupnoj fazi, potom su izbacili Budućnost u osmini finala, a onda i Gran Kanariju u gostima u četvrtfinalu. Dakle, vrlo ozbiljna ekipa. 

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Razmišljate li o eventualnom učešću u Evroligi, pogotovo sada kada to više nije samo san nego realnost?

-Ne. To uporno govorim i mojim igračima. Ako budu razmišljali o tome sada kada smo blizu toga, možemo da padnemo u euforiju i sve da uprskamo. Treba da idemo korak po korak kao i do sada, meč po meč i to je moja filozofija. Ni o kakvoj Evroligi ne treba da se misli, već isključivo o Turk Telekomu. To je sledeći meč koji nas očekuje u turskom prvenstvu, a onda i polufinale sa Andorom. 

DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

 

Što se tiče košarke sa naših prostora, pratite li ABA ligu? 

- Pratim. Onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju. Vrlo jaka sezona. Očekuju se ta polufinala između Zvezde i Cedevita Olimpije, odnosno Partizana i Budućnosti. Tu apsolutno svako svakoga može da dobije. Biće zaista zanimljivo ispratiti ko će osvojiti titulu regionalnog šampiona - završio je Alimpijević razgovor za Alo!

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading