Partizan Crvena zvezda večiti derbi
AP Darko Vojinovic
Partizan Crvena zvezda večiti derbi

AP Darko Vojinovic

Partizan Crvena zvezda večiti derbi, Foto: AP Darko Vojinovic

Tako to ide u srpskom fudbalu, decenijama. Čelnici Partizana i Crvene zvezde, ma kako kod se oni zvali, pljuju jedni druge gde god stignu, a onda, kad se sretnu, uz najlažniji mogući smešak rukuju se i izljube, izgovore nekoliko kurtoaznih rečenica i čekaju novu priliku da opletu jedni po drugima.

I oduzimanje bodova opcija

Prošle godine Partizanu i Zvezdi su oduzeta po dva boda, može li se to dogoditi i sada?

- To jeste moguće, ali to je uvek poslednja opcija. Problem je u tome što oduzimanjem bodova ne kažnjavate navijače koji su pravili probleme ili funkcionere koji su svašta izjavljivali, već one momke koji su ih na terenu pošteno osvojili - kaže Stevanović.

Period između dva rata umeo je da potraje i po nekoliko meseci, retko, baš retko i čitavu godinu, ali u poslednje vreme, otkad su na rukovodećim mestima večitih rivala aktuelni rukovodioci, optužbe su učestalije nego ikad.

Početkom prošle godine, predsednik crno-belih Milorad Vučelić i crveno-belih Svetozar Mijailović kažnjeni su sa tri meseca rada u fudbalu, uslovno na godinu dana, a klubovima su, prvi put u istoriji srpskog fudbala, oduzeta dva boda. I sve to zbog zapaljive retorike, koja se ponavlja i posle 161. večitog derbija, u kojem je klub iz Humske slavio rezultatom 2:0. U glavnoj ulozi ponovo je prvi čovek četvorostrukog uzastopnog osvajača kupa, dok je njegov virtuelni sagovornik s druge strane Topčiderskog brda Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

Iako srpski fudbal nije grana sporta koja se može pohvaliti doslednošću, nekakav laički zaključak običnog posmatrača sa strane jeste da bi kazne vinovnicima novog okršaja na Autokomandi trebalo da budu drastičnije.
Upravo takav stav ima i Žarko Stevanović predsednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koji u razgovoru za „Sport plus“ otkriva kakve bi mogle da budu sankcije za čelnike oba kluba ili same klubove.

Jović konačno postigao gol, a onda je usledio VAR - Prelomili su milimetri! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 25.09.2019. 22:44 Luka Jović je konačno dočekao šansu da bude starter u La Ligi za Real Madrid i čak je zatresao mrežu, ali mu je pogodak poništen posle VAR analize. Foto: AP Bernat Armangue Fudbaleri Reala su dočekali Osasunu u okvru španskog prvenstva, a šansu u napadu Madriđana od prvog minuta dobio je Luka Jović.

Hoće li disciplinska komisija FSS i ovoga puta reagovati?

- Mi smo komisija koja zavisi od prijava koje dobijemo. Narodski rečeno, mi smo sud koji donosi odluke na osnovu dokaza koji su mu dostavljeni. Potrebno je da neko podnese prijavu, a očekujem da će to učiniti takmičarski organ. Ukoliko se to ne dogodi, moguće je i da jedan klub prijavi drugi.

Žarko Stevanović

Printskrin

Žarko Stevanović, Foto: Printskrin

Može li neko od navijača ili novinara, kome je dosta takve retorike, to sam da uradi?

- Moguće da bi to bilo dobro rešenje, ali to nije predviđeno.

Zar stvarno postoji mogućnost da posle svega viđenog niko ne reaguje?

- Najlepše stvari u vezi sa 161. večitim derbijem zbile su se na terenu. Sve ono viđeno na tribinama, a potom i sve te izjave čelnika oba kluba vrlo su ružne. Verujem da ćemo dobiti materijal, na osnovu kojeg ćemo moći da otvorimo postupak.

A koliko vam je potrebno da ga završite?

- Mi nemamo nijedan nezavršen postupak i zaista smatram da smo veoma ekspeditivna komisija. Zasedamo jednom ili dva puta nedeljno i moja procena je da bismo do kraja sledeće nedelje mogli da imamo određene odluke.

Pročitajte još:

Javnost očekuje kazne, a vi?

- Ne mogu ništa da prejudiciram. Moramo da vidimo materijal koji dobijemo, a potom ćemo zajedno doneti odluku. Ipak, nekako bi logično bilo da kazne, ukoliko ih bude, budu drastičnije nego što su bile, budući da je očigledno da dosadašnje nisu dale adekvatne rezultate. Jer, ’ajde to tako da kažem, to su povratnici koji ponavljaju svoje delo. E sad, da li će biti takva odluka, sve zavisi od materijala i dokaza.

Nisu klubovi funkcioneri

Smeta li vam što se ovakva retorika ponavlja suviše često?

- Svima smeta. Na sastanku komisije jedan od predstavnika klubova, iskren da budem ne znam ko, rekao je kako funkcioneri ne čine te klubove i da mnogi od njih nisu na nivou tradicije i istorije klubova koje predstavljaju. Nije on mislio na nikoga konkretno, već je samo uopšteno rekao i ja se slažem s tim - kaže Stevanović.

Mnogi u Srbiji misle da to najviše zavisi od klubaštva?

- Ne znam šta to znači. Kao svaki žitelj Srbije, i ja navijam za jedan od ta dva kluba, ali to mi nikada nije smetalo u donošenju odluka. Nas u komisiji ima pet, a verujte mi da ne znam i za koga svako od njih navija. To je nešto što me ne zanima, niti što bi trebalo da me zanima. Ali, kad već pričamo o tome, reći ću vam da bezmalo 15 godina nisam bio na derbiju.

Da vas ne optuže da donosite odluke na osnovu toga?

- Ne baš, više iz nekih drugih razloga. Treba da razmišljam da li će neko da mi razbije glavu, polupa kola ili da mi na putu do Beograda na auto-putu prepreči put i napadne me. Te pojave su zaista loše.

Stiče se utisak da vam je muka od srpskog fudbala?

- Ne, ne mogu to da kažem. Predsednik sam disciplinske komisije i nikada ne mogu tako da gledam na stvari, ali verujem da mnogim navijačima u Srbiji jeste muka i potpuno ih razumem - kaže Stevanović.

Bonus video: Sukob navijača na severnoj tribini i ulazak policije