Danijela Đukanović
Privatna arhiva
Danijela Đukanović

Privatna arhiva

Danijela Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Kažu da sam prvo potrčala za loptom, pa prohodala. Tako razgovor za „Sport plus“ počinje Danijela Đukanović, fudbalski trener.

- Roditeljima je u startu bilo jasno da sam sportski tip.

Španci preko noći okrenuli ploču - Razapinjali Jovića do gola, sad ovako pišu

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 31.10.2019. 10:10 - 31.10.2019. 10:18 Luka Jović je golom protiv Leganesa upisao prvenac u dresu Reala iz Madrida, a prvenac Srbina uticao je da Španci u trenu promene stav o njemu. Foto: AP Bernat Armangue Napadač je neretko nailazio na osude i kritike iako je činjenica da još nije dobio konkretnu šansu od Zinedina Zidana.

Izbegavali ste lutke?

- Od treće godine sam s ocem na treninzima i utakmicama. Igrala sam basket i fudbal sa drugovima. Satima... Lutke me nikada nisu privlačile. Samo trčanje za „bubamarom“.

Presudan detalj?

- Devojčice su u školi dobile odbojkašku loptu. Dečaci fudbal i naravno da sam bila sa njima. Nastavnik me ukorio: „Hoćeš da te neko polomi?!“

Kineski izazov

San svakog sportiste i trenera jeste odlazak preko granice. Veliki broj trenera iz Srbije odlazi u najmnogoljudniju zemlju, gde dečake i devojčice uči prvim koracima u okviru programa razvoja igre u koju enormno ulažu.

- Bila sam godinu dana u gradu Hangžou. Radila sam i sa dečacima i devojčicama od najmlađih do 17-godišnjaka. Što se tiče utiska, dovoljno je reći da je srećan trener onaj koji radi u Srbiji sa našom decom.

Kako ste reagovali?

- Kada je nastavnik Laza video kako „pikam“, pitao me je:

„Čija si ti?“

Ponosno sam rekla - Nebojše Đukanovića. Otelo mu se: „Aaaaa, znači ti si Đukina!“

Pročitajte još:

Danijelin otac bio je fudbaler Rada, kasnije trener u Lazarevcu i okolini, valjevskom Krušiku, savezni sudija... Od njega je nasledila ljubav prema fudbalu.

- Tati dugujem zahvalnost, ali presudna je bila moja upornost i ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Srećna sam što i moj sin ide fudbalskim putem i redovno trenira. Pored košarke i odbojke falilo mi je „nešto“. Onda je pojavio Darko Stojanović, nekada jedan od naših najboljih fudbalskih sudija, s pitanjem: „Hoćeš da osnujemo ženski fudbalski klub?“

Danijela Đukanović

Privatna arhiva

Danijela Đukanović sa kapitenom Kolubare Jovanom Sretenović, svojom rodjakom, Foto: Privatna arhiva

 - Mojoj sreći nije bilo kraja! Konačno sam mogla da treniram magičnu igru.

Otkud među stativama?

- Odem da gledam trening u hali, stanem na gol tek da učestvujem. Odjednom, proradi neka unutrašnja sila i kažem sebi: „Hoću da branim!“

Evrogol na debiju

Pamtite li prvu utakmicu?

- Protiv dečaka Borca. Prođem od našeg gola i sa 17 metara zabodem u 90 stepeni školskom drugu! Manje je važno što smo izgubili sa 10:1. Kasnije sam prešla u golmanske vode. Utakmicu je sudio, ispostaviće se, moj budući suprug, koji je takođe trener u mlađim kategorijama Kolubare.

Luka Jović postigao prevenac za Real! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 30.10.2019. 23:25 - 30.10.2019. 23:34 Fudbaleri Reala savladali su Leganes rezultatom 5:0, a prvenac u dresu madridskog kluba postigao je Luka Jović. Luka Jović, Foto: AP Bernat Armangue Srpski napadač je u 70. minutu zamenio Karima Benzemu, a u prvom minutu sudijske nadoknade uspeo je da razbije maler i konačno zatrese mrežu.

Lazarevac nije bio jedina destinacija tokom karijere?

- Trenirala sam u Šapcu sa poznatim golmanom Stepandićem, koji nije krenuo košarkaškim stazama u kojima je bio njegov otac. Vratila sam se u Lazarevac. Brak, dete, pa ŽFK Obilić, gde sam počela rad sa golmanima. Bila sam deo trenerske ekipe u FSS i FSB, imala sam privatnu školu golmana, a sada klub FK Real 28. Vodila sam uspešno dečake 2007. godište samostalno u FK Kolubara. Moram da se pohvalim da smo ta generacija i ja bili sjajan tandem. Imali smo odlične rezultate što kroz individualno tako i kroz ekipno napredovanje.

Simbolika broja

Zašto u imenu kluba Real stoji i dodatak 28?

- To je moj datum rođenja, ali i datum rođenja mame i bake! Inače se pokazalo da mi je to srećan broj.

 A onda?

- Oduvek sam želela da posedujem nešto svoje. FK Real 28 ima ugovor sa Fudbalskim klubom Crvena zvezda, naših osam igrača već nastupa i nosi dres našeg najvećeg kluba. Takođe, imamo odličnu saradnju sa našom Kolubarom i dogovor da kada deca dođu u određene godine, celu selekciji prebacimo u njene redove. Sve u cilju boljeg razvoja dece, tako da smo do sada prebacili u Kolubaru ukupno oko 60 dečaka 2009. i 2010. godište. Ta saradnja zaista dobro funkcioniše i nadam se da će tako ostati. FK Kolubara ima sjajne uslove, predsedniku Bojanu Steviću svaka čast na tome sto je uradio za lazarevački fudbal. Isto važi za šefa omladinske škole Kolubare Veroljuba Dukanca.

Grčka varijanta

Tokom igračkih dana Danijela je imala primamljivu ponudu.

- Stigla je iz Grčke. Odložim odlazak i baš tada povredim leđa. Nije mi se dalo da ostvarim inostrani angažman. Na Akademiji fudbala trenutno sam druga godina na smeru fudbalski trener. Sledeći korak je A-licenca, pa naravno profi.

Retko koji grad ima uslove kao što su u Lazarevcu?

- Dobri uslovi donose i novine. U ŽFK Kolubara ja sam sportski direktor, trener je Predrag Milovanović, predsednik Nemanja Ivanović. Igramo Prvu ligu Srbije za žene. Cilj je Superliga, a lider smo, tako da polako koračamo ka cilju. Zaista imamo sjajnu ekipu sastavljenu od devojaka dobrih ljudskih osobina i kvalitetnih igračkih. ŽFK Kolubara ima i devojčice koje igraju razvojnu ligu i veoma su uspešne.

FK Real 28 sada radi sa 2011, 2012, 2013. i 2014. godištem.

- Pored mene u FK Real 28 još rade Đorđe Blagojević, Darko Petrović i Rade Pantić, a sa golmanima Milan Milovanović.

Danijela Đukanović

Privatna arhiva

Danijela Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Da li Real 28 ima takmičarske kategorije?

- Članovi smo liga mlađih kategorija u FS Beograda, Fair Play lige u Lazarevcu i Mini Maxi lige. Želimo da nam sva deca igraju, tako da u svakoj generaciji prijavljujemo po dve ekipe radi boljeg i bržeg razvijanja naših članova.

Bonus video: Ljubiša Tumbaković ekskluzivno za ALO! o sukobu sa Lukom Jovićem!