Lav Jašin
youtube screenshot
Lav Jašin

youtube screenshot

Lav Jašin, Foto: youtube screenshot

Stariji ljubitelji fudbala sigurno se sećaju legendarne ikone svetskog fudbala iz Sovjetskog Saveza Lava Jašina. Da nije bilo njega i Viktora Ponedeljnika možda bi se Jugoslavija okitila titulom prvaka Evrope u fudbalu sada već mnogo davne 1960. godine.

Delegacija Mančester junajteda posetila Partizan zbog duela u Ligi Evrope

AUTOR: D. B. DATUM I VREME: 13.09.2019. 09:00 Samo navijači koji kupe ulaznice preko engleskog kluba biće u mogućnosti da se nađu u „kopu" Navijači, Foto: Profimedia Meč trećeg kola grupne faze Lige Evrope između Partizana i Mančester junajteda zakazan je za 24. oktobar, ali Englezi ništa ne prepuštaju slučaju.

Lav Jašin je rođen u Moskvi, od roditelja koji su bili radnici u fabrikama. Kada je imao 12 godina Drugi svetski rat, naterao ga je da počne da radi u fabrici, kako bi pomogao u ratnim naporima. Poslat je da radi u vojnu fabriku u Moskvi, gde je igrao fudbal za svoj tim. Tamo su ga primetili i bio je pozvan da se priključi omladinskom timu Dinama iz Moskve.

Svoju profesionalnu fudbalsku karijeru proveo je u Dinamu iz Moskve, od 1950. do 1970. godine. Osvojio je prvenstvo SSSR pet puta, a tri puta osvajao je kup. Ono što je posebno interesantno jeste da je branio i za hokejaški klub Dinamo. Uspeo je da osvoji kup Sovjetskog Saveza u hokeju na ledu 1953. godine i bio je treći golman lige.

Marin pod znakom pitanja za duel u Minhenu!

AUTOR: Alo.rs/ M. Dr. DATUM I VREME: 13.09.2019. 08:47 Pre utakmice protiv Bajerna, Crvenu zvezdu očekuje nastavak šampionata i duel protiv Inđije. Marko Marin, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC Kapiten i najbolji fudbaler Crvene zvezde Marko Marin, povredio je mišić još tokom kvalifikacija za Ligu šampiona, pa je neko vreme bio na klupi zbog povrede.

Godine 1954. Jašin je pozvan u nacionalni tim, za koji će tokom karijere upisati 78 nastupa. Sa nacionalnim timom osvojio je zlato na olimpijskim igrama 1956. i Evropsko prvenstvo 1960. godine. Igrao je na tri Svetska prvenstva: 1958, 1962 i 1966. Na četiri meča od 12 koliko je odigrao na završnom turniru Svetskih prvenstava nije primio gol.

Oproštajni meč održan je na stadionu Lenjina u Moskvi pred 100 000 ljudi, na kome su igrale fudbalske zvezde poput, Pelea, Euzebia i Franca Bekenbauera. Jašin je u karijeri odigrao 812 utakmica, a na čak 270 nije primio gol. 

Nakon završetka fubalske karijere, Jašin je proveo skoro 20 godina na raznim administrativnim položajima u Dinamu iz Moskve. Umro je 1990. godine od raka stomaka.

BONUS VIDEO:

Poslednji trening fudbalera Srbije pred duel sa Portugalom

 

 

 

Komentari (1)

Petrovic Pera

13.09.2019 16:39

Nije postojala utakmica na kojoj je Lav Jašin primio dva gola od istog igrača. Samo mu je Bora Kostić dao tri gola na jednoj utakmici, od kojih je jedan sa 35 metara iz slobodnog udarca.