Evro Novac Novčanice Pare
Shutterstock
Stadion Benfike

twitter.com/slbenfica_en

Stadion Benfike, Foto: twitter.com/slbenfica_en

Fudbal je najvažnija strana na svietu, izuzetno popularan sport, ali s njim su biznisi u kojima se vrti ogroman novac zahvaljujući, između ostalog, prodaji igrača. Nijedan klub ne želi prodati svoje najbolje fudbalere, ali prodaja je ponekad neizbežna.

Ako igrač očajnički želi promeniti sredinu ili ako zainteresovani klub napravi suviše dobru ponudu da bi ga odbio, prodaja izgleda kao jedino razumno rešenje. Novac zarađen tim transferom klub može iskoristiti za nova ulaganja u tim.

Koji su klubovi najbolji "prodavci" igrača? Koristeći podatke sa stranice Transfermarket-a, Give me Sport je sačinio listu od 10 klubova koji su od prodaje igrača zaradili najviše novca u poslednjih 10 godina. Dakle, počevši od sezone 2009/10, pogledajte koji su klubovi zaradili najviše novca.

10. Liverpul - 820 miliona evra

Moglo bi se reći da je Liverpul pametno uložio svoj novac. Kutinjo i Suarez otišli ​​su u Barselonu zbog velikog novca, a jedan od većih transfera je prelazak Fernanda Torresa u Čelsi za 59 miliona eura.

Liverpul je pokazao i sposobnost zarađivanja novca na fudbalerima koji su se pokazali kao čisti promašaji, među kojima su Mamadu Saho, Kristian Benteke, Džordan Ibe, Dominik Solanke.

9. Porto - 850 miliona evra

Čini se da Porto na kraju svake sezone prodaje jednog od svojih najboljih fudbalera. Ove sezone Eder Militao je prešao u Real Madrid za 53,3 miliona evra. Među fudbalerima na kojima je Porto zaradio poslednjih godina su Radamel Falkao, Džekson Martinez i Lisandro Lopez.

8.  Real Madrid - 867 miliona evra

Real je jedan od klubova koji troše najviše novca na pojačanja, ali je i na listi klubova koji ostvaruju najviše prodaje.

Prodaja Kristiana Ronalda Juventusu sigurno je pomogla Realu da se nađe na ovoj listi, s tim što je kraljevski klub zaradio ogromnih 105 miliona evra.

7. Roma - 884 miliona evra

Roma se može zahvaliti Liverpulu na tome što je na ovoj listi, pošto je engleski klub potrošio više od 115 miliona evra na Mohameda Salaha i Alisona.

Pored njih dvojice, Roma je zaradila i prodajom Kostasa Manolasa, Stefana El Šaravija i Luka Pelegrinija.

6. Barselona - 888 miliona evra

Prodajom Neimara, Barselona je zaradila vrtoglavih 237 miliona evra. Fabregas i Alekis Sančez su takođe doprineli sa dodatnih 70 miliona evra, a stadion na Kamp Nou su takođe napustili Silesen, Mina, Paulinjo i Malcom.

5. Juventus - 957 miliona evra

Juventus je 2012. prodao Pola Pogbu za rekordnih 106 miliona evra. Dostojan novac zarađen je i transferima Joaa Kancela, Leonarda Bonućija i Arthura Vidala.

4. Čelsi - 973 miliona evra

Čelsi je izgubio nekoliko ključnih fudbalera tokom poslednjih nekoliko godina, a najviše novca su zaradili prodajom Edena Azara i Dijega Koste.

Među igračima koje je klub zaradio su Oscar, Alvaro Morata, David Luiz, Huan Mata, Nemanja Matić, Romelu Lukaku, Tibo Kurtoa i Arjen Roben. Niko od njih nije prodat za manje od 35 miliona evra.

3. Atletiko Madrid - 1,42 milijarde evra

Sposobnost Atletika da stvara napadače svetske klase dovela ih je do zarade više od milijardu evra od transfera u poslednjih 10 godina.

Antoan Grizman, Radamel Falkao, Džekson Martinez, Serhio Aguero, Dijego kosta i Fernando Tores su fudbaleri koji su značajno doprineli zaradi Atletika.

2. Monako - 1,60 milijardi evra

Naravno, prelazak Kilian Mbapea u PSG, vredan skoro 200 miliona evra, podigao je Monako u vrh ove liste, ali klub je takođe zaradio od prodaje Džejmsa Rodrigeza, Tomasa Lemera i Antonija Marsijala. Svaki košta više od 60 miliona evra.

1. Benfika - 1,79 milijardi evra

Benfika je na prvom mestu kao šampion u ovoj kategoriji. Koga su prodali da bi stigli na vrh?

Žoao Feliks je prodat u Atletiko za 134 miliona evra. Tu su još Ederson i Aksel Vitsel (43 miliona evra svaki), Raul Himenez (40 miliona evra), Nelson Semedo (38 miliona evra), Viktor Lindelof (37 miliona evra) i Renato Sančes (37 miliona evra).

Pored svih njih, klub je prodao i Anhela di Mariju, Nemanju Matića i Davida Luisa.

Benfica je dakle kralj prodaje fudbalera u poslednjih 10 godina.

Ko bi još mogao biti na ovoj listi u budućnosti?

PSG će gotovo sigurno prodavati ili Nejmara ili Mbapea u godinama koje dolaze, a to će verovatno biti rekordna suma novca dovoljna za prodor na ovu listu, a i Liverpul bi mogao poboljšati plasman ako ne uspe zadržati jednog od svojih ključnih igrača.